Google heeft een tijd geleden de introductie gedaan van de nieuwe Android versie genaamd Android M. Dit gaat de opvolger worden van Android Lollipop, maar wat zullen de grote veranderingen zijn?

Systeemeigen ondersteuning voor vingerafdruk

Het uitlezen van uw vingerafdruk is een steeds populairdere functie in telefoons. Met de nieuwe versie van Android gaat dit volledig ondersteund worden door het systeem. Hierdoor gaat het mogelijk worden voor meer apps om gebruik te maken van uw vingerafdruk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de apps van banken.

Verbeterde accuduur

Zoals inmiddels wel bekend bij alle smartphone gebruikers, is dat de accu van de smartphones van tegenwoordig het eigenlijk heel erg zwaar heeft met het gebruik van de smartphone.

In Android M komt er een nieuwe functie genaamd “Doze” (vertaling: Dutten). Doze controleert uw gebruik van de telefoon en zal op momenten dat de telefoon niet in gebruik is en niet in beweging is, apps op de telefoon naar een status brengen zodat ze niet meer actief op de achtergrond bezig zijn. Hierdoor gaat de meeste energie van uw accu naar het daadwerkelijke gebruik van de telefoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgende: Als uw telefoon op uw nachtkastje ligt is het niet nodig om net zo vaak te controleren of er nieuwe e-mail berichten zijn als wanneer u de telefoon in uw zak heeft tijdens het werken. Google heeft hierbij aangegeven dat ze de stand-by tijd op 2 Nexus telefoons waarvan 1 met Kitkat en 1 met Android M verdubbelt bij de telefoon met Android M. Hoe goed dit natuurlijk in de praktijk gaat werken met een telefoon waar ook apps van derde partijen op staan moet natuurlijk nog blijken, maar op dit moment is natuurlijk elk uur meer al heel mooi meegenomen.

Verbeterde USB-C ondersteuning

Er komt een nieuwe stekker op telefoons, de USB-C stekker. USB-C geeft de mogelijkheid de telefoon sneller en langer te laten laden en brengt ook nog als mogelijkheid om de stekker op 2 manieren er in te pluggen zoals dat nu zo is voor Apple. Een andere optie welke hier aan toegevoegd gaat worden is het opladen van andere apparaten via deze stekker. Dit is wellicht op dit moment echter nog niet heel nuttig door de korte duur dat de accu’s van onze telefoons op dit moment mee gaan. Denkt u echter aan de toekomstige tablets, dan gaat het wellicht mogelijk worden om uw tablet te gebruiken om uw telefoon bij te kunnen laden.

App rechten

Een functie welke nog steeds ontbreekt aan de huidige versies van Android is de mogelijkheid om per app te bepalen welke rechten deze app krijgt in uw telefoon. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de locatie instellingen. Niet iedereen wilt een locatie opslaan bij het maken van een foto. Nu is het bij de meeste telefoons mogelijk om de locatievoorzieningen uit te schakelen in de camera app, maar met de nieuwe versie van Android M gaat dit mogelijk worden voor alle apps. Zo hoeft u straks geen rechten meer te geven aan een spel die graag uw contactpersonen wilt uitlezen.

Meer functies in Android M

Verder komen er nog aanpassingen in de volume instellingen zodat deze makkelijker worden aan te passen.

Er komt ook een verandering voor Google Chrome voor Android. Hier gaat een functie aan toegevoegd worden om webpagina’s binnen apps weer te kunnen geven zonder dat er niet gewisseld hoeft te worden van app om een webpagina weer te geven. Dit zorgt voor een mooiere en vloeiendere ervaring binnen een app.

Conclusie

Google lijkt met Android M een paar goede functies toe te voegen aan Android. De eerdere namen van Android doen me echter wel twijfelen of de naam Android M aangehouden gaat worden of dat er bij de uiteindelijke versie toch gekozen gaat worden voor een andere naam. In vergelijking met Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat en Lollipop is M natuurlijk wel nog een saaie naam.

We zullen het natuurlijk zien op het moment dat Android M officieel uitgebracht is.