Afgelopen maandag (4 juni 2014) heeft Apple op zijn jaarlijkse ‘Conference for Developers (WWDC)’, iOS 8 laten zien. Dit nieuwe besturingssysteem voor Apple apparaten komt later dit jaar beschikbaar voor het grote publiek. Vorige jaar is iOS 7 geïntroduceerd, welke al grote veranderingen met zich mee bracht. iOS8 brengt deze veranderingen naar een volgend niveau. Al deze veranderingen moeten ervoor zorgen dat dit -het- besturingssysteem wordt voor de beste ervaringen. Agent Patrick neemt je door enkele nieuwe veranderingen.

recent favorites


19 Augustus 2014 UPDATE: iOS8 beta 6 is uitgekomen, maar alleen uitgegeven aan een handjevol testers. Helaas hoorde wij daar dit keer niet bij. Volgens de lijst met verbeteringen zijn er geen functies meer bijgekomen en is er puur en alleen gewerkt aan het oplossen van bugs. Dit doet ons vermoeden dat beta 6 echt de allerlaaste test is voordat het gelanceert zal worden. De vraag is nu alleen wanneer. Volgens insiders zal de iPhone 6 begin september aangekondigd worden, maar krijgen we iOS8 vóórdat de iPhone 6 in de winkel komt te liggen, of erna? 

04 Augustus 2014 UPDATE: Het is alweer tijd voor Beta 5 en in deze versie heeft Apple voornamelijk de puntjes op de i(Device) gezet. Maar er zijn ook een paar extra functies bijgekomen.

 • In de gezondheidsapp kunnen nu ook je longfuncties gemeten worden via een techniek genaamd Spirometrie. Hoe dit exact werkt is ons niet geheel duidelijk; voor deze techniek heb je namelijk een apart apparaat nodig waar je een volledige ademtocht in moet blazen. Misschien onthult Apple het wel bij de lancering van iOS8.
 • Over de gezondheidsapp gesproken, je kan de gegevens nu exporteren zodat je ze bijvoorbeeld kan uitprinten, en je kan nu je medische gegevens toevoegen, zoals geboortedatum en allergieën. Deze gegevens zijn beschikbaar zonder dat de telefoon ontgrendeld hoeft te worden, wat dus ideaal is als iemand je moet helpen tijdens een noodgeval.
 • in de iCloud-fotobibliotheek kan je nu instellen dat foto's niet de volledige opslagruimte verbruiken op je iDevice. De foto met de volledige resolutie wordt nog wél opgeslagen op iCloud. Meer foto's en meer opslagruimte beschikbaar dus!
 • "Woninggegevens" heet weer "Homekit" en een aantal icoontjes zijn veranderd.
 • Je kan nu SMS herleiding aanzetten, wat inhoudt dat je met bijvoorbeeld je Macbook iMessages en SMSjes kan ontvangen en verzenden.

22 Juli 2014 UPDATE: Beta 4 is uit en zorgt onder andere voor een aantal bugfixes voor de functies die in beta 3 zijn geïntroduceert. De meest opvallende toevoegingen zetten we voor je op een rijtje:

 • Het bedieningspaneel is nu voorzien van knoppen voor AirDrop en AirPlay.
 • Er is een schakelaar toegevoegt voor Roamen binnenin de EU.
 • De Health-App is vertaald naar het Nederlands en heet nu "Gezondheid".
 • HomeKit, de Domotica-app heet nu "Woninggegevens" en heeft nu een ander icoon.
 • Er is nu een Tips-app, die bedoeld is om nieuwe iPhone gebruikers wegwijs te maken in hun nieuwe telefoon.
 • Het aanpassen van het lettertype en de helderheid van het scherm zijn nu samen ondergebracht in één functie 'Beeldscherm en Helderheid'.
 • Het is nu mogelijk om berichten te dicteren. Hoewel dit al eerder kon door het gehele bericht in te spreken en dan op 'Gereed' te klikken, gebeurt het nu live. Terwijl je praat verschijnen de woorden in beeld.
 • De Bug Report functie die in betaversies van iOS gebruikt wordt door testers om fouten te rapporteren aan Apple is nu weggehaald. Dit kan zomaar betekenen dat iOS 8 op het punt staat om officiëel uitgegeven te worden. Dat gezegd te hebben, we weten niet hoeveel betaversies er nog op de planning staan. Uiteraard houden we je op de hoogte!

09 Juli 2014 UPDATE: Apple heeft afgelopen maandag de 3e Beta vrijgegeven van iOS8. Hieronder wederom de bevindingen:

Een grote verandering in de nieuwste Beta van iOS8 ten opzichten van zijn voorganger is de toevoeging van iCloud Drive, de Dropbox-concurrent van Apple. Helemaal vlekkeloos lijkt het nog niet te werken, maar nu iCloud Drive is aangezet, lijkt dat een kwestie van tijd.

Andere vernieuwingen zijn:

 • De nieuwste versie van ‘Zoek mijn vrienden’: Andere iApparaat gebruikers kunnen jou goedkeuring geven om de locatie waar zij zich bevinden te volgen.
 • ‘Handoff: De nieuwe functie die iOS en OS X laat ‘samensmelten’.
 • Een instelling voor het nieuwe ‘QuickType-toetsenbord (Zie bij Beta 2 de betekenis).
 • Nieuwe wallpapers.
 • Een verbeterde ‘Weer’-App.
 • De mogelijkheid om via WiFi te bellen (Alleen nog mogelijk bij T-Mobile US)
 • iCloud Photos is verbeterd. Deze online opslagplaats voor al je foto’s werd aangezet bij Beta 2, maar bevatte nog veel fouten.
 • Stappen en caffeïne-intake tellen met de Health-App: Deze App (geïntroduceerd met de eeste Beta) heeft enkele uitbreidingen gekregen. Het is nu mogelijk om de App een beetje nuttig te maken zonder een andere health-accessoire. De health-App kan sinds iOS 8 Beta 3 stappen tellen. Dit is alleen mogelijk met een iPhone 5S, aangezien alleen dit model hardware heeft die wordt gebruikt hiervoor. 
Health2


 

De knopjes on meldingen uit het notificatiecentrum te verwijderen waren erg klein. Dankzij een kleine visuele aanpassing zijn deze ni beter aan te raken. 

notificaties
achtergronden

26 Juni 2014 UPDATE:Inmiddels is de 2Bèta van iOS 8 al enkele dagen in ons bezit en zijn we deze weer uitgebreid aan het testen.

Op het eerste oog lijkt de 2Bèta stabieler dat de allereerste. Applicaties crashen minder vaak en applicaties die het in eerste instantie niet deden (Flitsmeister bijvoorbeeld), blijven nu wel draaien.

quicktype
 • Het QuickType toetsenbord is nu ook beschikbaar op de iPad. Met QuickType worden suggesties gegeven voor woorden waarvan het apparaat denkt dat je ze gaat intypen.
 • In de berichten App kun je met één tik op de knop alle berichten als gelezen markeren.
 • De iBooks App heeft nu een transparante achtergrond.
 • Er zitten nu batterijtips in iOS8
 • De Podcast App wordt nu standaard mee geïnstalleerd in iOS 8, net als de iBooks App trouwens.
 • iCloud-fotostream is vervangen door iCloud-foto’s. Het lijkt vooralsnog alleen om een naamswijziging te gaan.
 • Bij ‘Instellingen > Privacy is een optie ‘Huisgegevens’ toegevoegd. ‘Hier zie je Apps die om toegang tot huisgegevens hebben gevraagd. Het nieuwe menu is waarschijnlijk bedoeld voor het beheren van de Apps die HomeKit (gaan) gebruiken. HomeKit is een platform waarmee apparaten in huis met Apple-producten kunnen ‘praten’. Heb je bijvoorbeeld een lamp die via Bluetooth met de iPhone verbinding maakt, dan kan je deze met HomeKit bedienen. Dit wordt ook wel huisautomatisering of Domotica genoemd, terwijl internationaal de termen ‘Smart Home’ en ‘Connected Home’ populair zijn.
  HomekitArtikel 4 juni volgt:

Ontwerp puntjes

Op het eerste gezicht veranderd het systeem niet echt ten opzichte van iOS 7. Pas als we verder gaan kijken, zien we dat er nieuwe leuke veranderingen zijn doorgevoerd die echt voor een nog beter gebruikersgemak zullen zorgen. Zo valt direct op dat bij binnenkomst van een notificatie (SMS bijvoorbeeld), je de notificatie naar beneden kan trekken vanuit de notificatiebalk. Zo kan je direct deze notificatie behandelen zonder dat je de applicatie verlaat waar je op dat moment in bezig bent. Zelfs mail kan je direct verwijderen of Facebook berichten gelijk beantwoorden.
Ook erg handig is om deze notificaties vanaf je vergrendelscherm te behandelen. Je hoeft dus nu niet meer eerst je iApparaat te ‘unlocken’ om een mail te verwijderen.
In iOS 7 was het taakbeheer al flink onder de loep genomen. Door dubbel te klikken op je ‘home’ knop, zag je de geopende applicaties. Dit is niet anders in iOS 8. Een toevoeging aan dit taakbeheer zijn je ‘favorieten’ en ‘recent’ gebruikte contactpersonen. Dit maakt het mogelijk om vanuit je taakbeheer een contactpersoon direct te benaderen via telefoon, sms of Facetime.

Messages

message
het iOS8 toetsenbord is geoptimaliseerd.

Een grote goede verandering is de toevoeging in de standaard meegeleverde app, iMessage. Naast het versturen van berichten, foto’s en video’s, is het nu ook mogelijk om contacten te delen, locaties de delen en zelfs gesproken berichten te versturen. Tevens kan je bij het versturen van een foto of video direct de foto selecteren, zonder dat je ervoor naar je albums hoeft te gaan.
Nog een extra toevoeging is dat gestuurde foto’s en video’s een houdbaarheidsdatum mee krijgen. Een soort van Snapchat functionaliteit dus. Hoelang deze toevoeging is, is helaas nog niet duidelijk. Omzeilen van deze toevoeging is mogelijk door de foto of video op te slaan op je toestel.


Toetsenbord

Het toetsenbord van iOS is altijd al eentje geweest die op aanraakgevoelige schermen vrij makkelijk te gebruiken is. In iOS 8 gaat Apple een stukje verder. Bij het typen van een bericht, zie je 3 mogelijke woorden (die je wilt gaan gebruiken) automatisch naar voren komen. Het systeem is zelfs zo ontwikkelt dat het leert van je woorden.
Vind je het iOS toetsenbord helemaal niets, dan is het nu mogelijk om andere toetsenborden te installeren die niet van Apple zijn. Toetsenborden zoals SWYPE (bekend van Android) zijn dus nu ook mogelijk.

Camera

CameraiOS8

De iPhone maakt mooie foto’s, maar de hoeveelheid opties in de camera applicatie is altijd een belemmering geweest. Tot nu!
In iOS 8 geeft Apple je de mogelijkheid om zelfstandig de foto aan te passen. Dit zorgt ervoor dat je foto’s nog professioneler eruit komen te zien in bepaalde situaties.
Een andere extra toevoeging is de ‘Time-Lapse Video’-optie. Je toestel neemt automatisch om de paar seconden een foto en ‘naait’ deze aan elkaar in één video. Het leuke is dat je hiermee allemaal leuke effecten kan creëren.


Foto's

Photostream is al een tijd een standaard functie in iOS en geeft je de mogelijkheid om automatisch foto’s te versturen naar een ander iApparaat, Mac of PC op een draadloze manier. In iOS 8 is dit iCloud Fotobibliotheek geworden.
Met iCloud Fotobibliotheek zijn al je foto’s opgeslagen in iCloud. Alle apparaten kunnen toegang krijgen tot deze foto’s, zelfs als je niet genoeg ruimte hebt op je apparaat. Als je een wijziging doorvoert aan een foto is deze ook direct zichtbaar op je andere apparaten.
Nu wel toch aan het vertellen zijn over fotobewerking, in iOS 8 zit een geavanceerder bewerkingsprogramma dan ooit tevoren. Het geeft je de volledige vrijheid om de helderheid, kleur, contrast en nog veel meer aan te passen.

Health

Health

Health is een nieuwe applicatie die standaard in iOS 8 zit. Deze applicatie heeft de mogelijkheid om revolutionair te worden. De Health applicatie was vooralsnog een gerucht, echter is deze nu officieel aangekondigd. Met de Health applicatie is het mogelijk om je gezondheid bij te houden tot in de kleinste details.

Delen met gezin

Een hele mooie toevoeging voor families en ouders is ‘Delen met gezin’. Deze functie maakt het mogelijk om een soort van ‘Familie’ van diverse AppleID’s te combineren (zolang ze geregistreerd zijn op hetzelfde creditcard). Op die manier kun je een aankoop (gedaan met een AppleID) delen met een andere AppleID die geregistreerd is op dezelfde creditcard. Als toevoeging hierop, kan je een apparaat welke gebruikt voor door een kind instellen om GEEN aankopen te mogen doen wanneer hij of zij dit probeert. Je krijgt een notificatie op je eigen iApparaat om deze aankoop te autoriseren.

FamilySharing

iOS 8

Verwacht wordt dat hier in de nabije toekomst nog enkele andere functies aan worden toegevoegd. We zitten immers nog in de eerste Bèta fase. We houden jullie op de hoogte. Kijk geregeld op GeekSquad.nl voor een update. Tot snel!