Research In Motion, dat voortaan door het leven zal gaan als BlackBerry, heeft onlangs tijdens een grootschalige persconferentie hun visie voor hun nieuwe lijn smartphones onthuld. De nieuwe lijn BlackBerry 10 toestellen zitten bomvol nieuwe functies en komt uit een volledig nieuwe hoek qua design. Wij hebben de ontwikkelingen op een rijtje gezet voor je.

Lifestyle


BB10Med

Met de komst van BlackBerry 10 is BlackBerry terug gegaan naar de tekentafel en met een volledig nieuwe gebruikerservaring tevoorschijn gekomen. Het zakelijke uiterlijk van de BlackBerry software heeft plaats gemaakt voor een speelse look die ervoor moet zorgen dat nieuwkomers zich sneller thuis voelen. Ze hebben de focus gelegd op sociale connectiviteit, waarbij integratie met alle populaire social media platforms een thuis krijgt in het alomvattende BlackBerry Hub. Deze is ontwikkeld om in één oogopslag alle activiteiten op je sociale netwerk en je BlackBerry Messenger te zien én erop reageren, zonder dat je daarvoor losse apps voor hoeft te installeren.

Nu is het niet zo dat BlackBerry 10 alleen ‘fun and games’ is. Het is nog altijd een uitermate geschikt als een zakelijk toestel. Wanneer er een BlackBerry Enterprise Service is geïnstalleerd op je abonnement, kan je gebruik maken van BlackBerry Balance. Dit splitst je telefoon op in een “Personal” en een “Professional” omgeving. Zoals dit al doet vermoeden kan je je BlackBerry 10 apps en functies indelen onder deze twee categorieën, zodat je altijd een telefoon hebt die bij je (werk)dag past. Zelfs BlackBerry App World past zich hier op aan!

Nieuwe besturing

Momenteel zijn er twee verschillende toestellen aangekondigd; de BlackBerry Q10, met het bekende fysieke toetsenbord en de BlackBerry Z10, die helemaal geen navigatietoetsen meer heeft. In plaats daarvan is de Z10 te besturen met ‘gestures’, swipes over het beeldscherm die afhankelijk van de richting verschillende functies activeren. Veeg je van links naar rechts over het scherm, open je in één beweging de BlackBerry Hub. Van boven naar beneden swipen opent het instellingenmenu, etcetera. Gebruikers van de BlackBerry Playbook zullen daar al eerder mee te maken hebben gehad. Deze manier van besturen maakt het mogelijk om je telefoon volledig met alleen je duim te besturen en dat is best bijzonder. Overigens werken deze gestures ook met de Q10, al kan je het toestel ook volledig besturen met het toetsenbord.

Een stortvloed aan apps

Bij de lancering van de BlackBerry 10 lijn belooft RIM – sorry, BlackBerry – een slordige 70,000 apps die geschikt zijn voor het BB10 platform. Dit is te danken aan het feit dat een groot deel aan BlackBerry Playbook apps gelijk werken. Daarnaast heeft BlackBerry het heel makkelijk gemaakt om ontwikkelaars van Android-apps hun software om te zetten naar BlackBerry-apps. Hierom zijn apps zoals Skype, WhatsApp, LinkedIn en natuurlijk Angry Birds direct beschikbaar voor gebruik. Niet alleen apps, maar ook muziek, films en TV shows zullen te koop zijn via App World.

Gloednieuwe camerafuncties

De camera op de BlackBerry 10 toestellen zal voorzien zijn van een aantal nieuwe snufjes. Zo kan je het focus-frame verplaatsen naar waar je maar wilt en overal op het scherm tikken om een foto te schieten. BlackBerry TimeShift maakt dan weer 4 foto’s snel achter elkaar, waarna je de beste foto’s kan samensmelten tot één geheel zonder dichte ogen of gekke bekken. Daarna kan je nog met de ingebouwde tools de foto bewerken, inclusief leuke Instagram-achtige filters. Als laatste maakt Story Maker het mogelijk om op je toestel een collage van foto’s en video’s te maken. Dit is vooral leuk om je innerlijke Spielberg los te laten op je vakantiefoto’s/video’s. Met de HDMI aansluiting of via je thuisnetwerk kan je dat filmpje vervolgens op je TV presenteren voor de familie.

Kom maar op!

BlackBerry heeft ons aangenaam verrast met hun frisse kijk op de toekomst. Wij denken dat BlackBerry er goed aan heeft gedaan om, qua uiterlijk, te kijken naar de besturingssystemen van de concurrent, om zo een toegankelijker toestel te kunnen presenteren. We kunnen niet wachten om de Q10 en de Z10 in onze handen te krijgen om hier mee te gaan spelen werken en dit met iedereen te delen. Hou de Geek Squad Knowledge Base goed in de gaten voor meer BlackBerry 10 nieuws en tips!