Overal zien en horen we over cloud opslag. Er zijn ook zoveel mogelijkheden dat we niet meer door de bomen het bos zien. Maar wat is het nu precies? Cloud opslag is niet meer dan opslag via internet.

Agent tip

De prijzen in dit artikel zijn accuraat ten tijde van het publiceren van het artikel en zijn onderhevig aan de dollarkoers. Voor de meest actuele prijzen verwijzen wij u naar de website van de cloud-dienst. 

Stelt je voor dat je een opslag ruimte huurt om daar spullen op te slaan. Cloud opslag is vergelijkbaar alleen dan voor al je documenten, muziek, foto’s enzovoort. Via de programma’s die het bedrijf levert is het mogelijk om daar alles in te zetten, en op een andere plek weer er uit te halen. Zo kan je bijvoorbeeld thuis aan een opdracht werken, deze opslaan in de cloud opslag, en op je werk, opleiding of ander adres openen.

Zit er verschil tussen de zovele cloud opslag diensten? Bijna niet. Elk bedrijf heeft zijn eigen uiterlijk. Het doel van de dienst die ze aanbieden is hetzelfde. De grotere verschillen zien we als van een gratis dienst naar een betaalde dienst gaan. Zodra je meer ruimte wil om iets op te slaan, gaan we vaak aan een abonnement zitten. Zo “huren” we een grotere ruimte om onze spullen op te slaan. De verschillende bedrijven hebben daar een eigen abonnementen in.

Wij zullen nu 3 diensten erbij pakken en de mogelijkheden qua diensten bespreken.

Google Drive

Google Drive

Google Drive is de clouddienst van, je raad het nooit, Google. Google Drive wordt voornamelijk aangeboden bij Android toestellen. Dit is het mobiele besturingssysteem van Google. Als je een Gmail account heb, krijgt u ook toegang tot Google Drive. Standaard bied deze dienst 15 gigabyte (GB) gratis. Uiteraard bied Google de mogelijkheid om dit te upgraden. De eerste upgrade die je kan halen is 100 GB. Deze uitbreiding kost $1,99 (€1,82) per maand. De stap er naar is gelijk een veel grotere stap, namelijk 1 terabyte (TB). Hier betaal je dan al gauw $9,99 (€9,12) per maand voor. De grootste upgrade je kan halen is 30 TB, kosten: $299,99 (€274,01) per maand. Voor iedere gebruiker is er dus wat.

Google Drive levert ook nog meteen opties om Word, Excel en PowerPoint documenten aan te maken en zelfs te bewerken. Je krijgt 3 extra icoontjes op je beeldscherm:

  • Google Docs (Word documenten)
  • Google Sheets (Excel documenten)
  • Google Slides (PowerPoint presentaties)

Als je een van deze icoontjes aan klikt kom je op de website van Google Drive uit. Hier kan je documenten bekijken, aanmaken en zelfs bewerken. Deze opties zijn ook beschikbaar voor Android en iOS. Deze app heet Google Documenten, dit is een verzameling voor alle opties. Op een Windows Phone zou je Google Documenten via de browser kunnen bereiken.

Voor meer info over Google Drive klik je hier.

Apple iCloud Drive

iCloud

 

Apple iCloud is van het bedrijf, en ook hier raad je het nooit, Apple. Deze clouddienst is gebonden aan een Apple ID. iCloud Drive is bij de meeste gewoon bekend als iCloud. Het gebruikt ook hetzelfde opslag voor je contacten en eventuele foto’s van de Photo Stream.

iCloud Drive heeft geen ondersteuning voor het maken of bewerken van documenten. Je moet eerst het bestand downloaden en dan bewerken. De opslagruimte die je bij iCloud standaard krijgt is 5 GB. Ook bij Apple kan je kiezen om dit uit te breiden. De eerste stap is 20 GB, kosten €0,99 per maand. Het meeste wat je kan krijgen is 1 TB, kosten €19,99 per maand.

Voor meer info over iCloud, kijk dan hier.

Microsoft OneDrive

OneDrive

 

De laatste die we gaan bespreken is de cloudopslag dienst van Microsoft. Microsoft OneDrive is de enige die op alle apparaten beschikbaar is. Of u nu een Windows Phone heeft, Android toestel, iPhone, Windows PC / laptops of een Mac computer. Het is zelfs mogelijk om dit op een Xbox 360 en Xbox One te gebruiken.

Net zoals Google Drive begint Microsoft OneDrive met 15 GB gratis opslag. De stap erna is een gelijk een flinke. 100 GB voor €1,99 per maand, de stap erna 200 GB voor €3,99 per maand. De mooiste aanbieding zit in het grootste pakket van Microsoft OneDrive. Je krijgt voor €7,00 per maand, 1 TB opslagruimte en ook een Microsoft Office 365 pakket. Geen los pakket meer hoeven aan te schaffen en er zit meer bij een Office 365 pakket dan een Office Thuis & Studenten. Ook is Office 365 is op meerdere Windows PC’s / laptop en Mac computers te installeren, een Office Thuis & Studenten pakket is maar op 1 Windows PC / laptop te installeren. Mac computers hebben een speciale versie van Office.

Microsoft OneDrive bied in combinatie met een Office pakket ook de mogelijkheden direct via browsers te bekijken en te bewerken. Alle programma’s die bij het Office pakket zitten, krijgen gelijk toegang via de browser. Hoe uitgebreider het pakket, hoe uitgebreider je mogelijkheden zijn. 

Wil je meer informatie over Microsoft OneDrive? Klik dan hier. Meer informatie over Office 365 vind je hier.

Natuurlijk zijn er veel en veel meer mogelijkheden in de wereld van Cloud opslag, maar dan kunnen we zeker nog even door gaan! Zijn de mogelijkheden nog niet helemaal duidelijk? Heb je hulp nodig bij het installeren en instellen van een van deze Cloud diensten? Bel ons gerust, dan helpen wij je er graag bij.