Toen de Hololens werd aangekondigd tijdens het Windows 10 presentatie van Microsoft sprongen wij een gat in de lucht. Al onze science fiction dromen werden spontaan werkelijkheid en onze fantasie sloeg meteen op hol, denkend aan alle mogelijkheden die nu dan eindelijk beschikbaar worden. Maar, wat is het dan?

hololens

Microsoft Hololens is een headset. Een Augmented Reality Headset die de gebruiker een virtuele wereld laat zien die geprojecteerd wordt over hun normale, fysieke omgeving. Dit in tegenstelling tot Virtual Reality, waarmee je volledig afgesloten bent van de echte wereld. Een goed voorbeeld van Augmented Reality is bijvoorbeeld de app Layar (iOS en Android).

Het wordt dus mogelijk om, in je echte wereld, computer gegenereerde beelden te plaatsen. Je kan bijvoorbeeld van een lege muur een videovenster maken, of een digitaal bordspel op je koffietafel projecteren. Is het rotweer buiten? Plaats een virtueel raam wat uitkijkt op Ibiza. Kan je je agenda even niet vinden? Roep de digitale versie op en blader er virtueel doorheen. Wil je je woonkamer omgooien en nieuwe meubels plaatsen? Plaats ze eerst virtueel op ware grootte en kijk of je er blij mee bent.

Videogames krijgen ook een boost met de Hololens. Omdat je nu de camera van het spel beweegt door rond te lopen, kan je de actie werkelijk vanuit elke hoek bekijken. Dit zou vooral enorm goed werken voor strategiespellen en, zoals op de videogamebeurs E3 is laten zien, Minecraft. 

Voor onze technische ondersteuning voorzie ik ook een hoop toepassingen. We zouden voor onze ondersteuning op afstand bijvoorbeeld makkelijker kunnen aanwijzen welk kabeltje waar hoort, of op welke knoppen je moet drukken om op je printer je WiFi in te stellen door het knopje virtueel te “omcirkelen”.

Eigenlijk is dit wat ik had verwacht van Google Glass; een op zichzelf staand apparaat wat een laag digitale informatie over je normale blikveld legt. Maar waar Google Glass tekort schiet op een paar cruciale punten voor mij persoonlijk, laat Hololens nu zien dat er toch mogelijkheden zijn om de digitale wereld los te koppelen van je computerscherm. En omdat je jezelf nooit helemaal afsluit -zoals bij een Virtual Reality headset- blijf je altijd beschikbaar voor mensen die in de echte wereld ook je aandacht vragen.

Microsoft Hololens wordt rond de lancering van Windows 10, welke uitkomt op 29 juli 2015, verwacht. De prijs is nog niet officiëel bekend gemaakt, maar ligt naar verwachting boven de $500,- De presentatie die op het /build event van Microsoft is gehouden, zie je hieronder.