Iedereen die een instapmodel Android-telefoon heeft kent dit probleem: Er is weinig opslagruimte beschikbaar en er is daarom maar weinig nodig voordat apps niet meer kunnen updaten, de camera het niet meer doet en al dat soort ongemakken. Apps verwijderen is niet altijd een optie, zeker als je er zelf maar weinig op hebt staan. In deze gids leggen we uit hoe het ook anders kan.

Wat heb je nodig?

 1. Je Android mobiele telefoon

 2. (optioneel) een computer

 3. (optioneel) een SD geheugenkaart

Wat als ik geen Android telefoon heb?

Non-Android telefoons, zoals toestellen met Windows of Apple iPhones, hebben minder expliciete problemen met geheugenopslag. De laagste opslagruimte is 8 gigabyte en daar heb je minder snel echt problemen mee. Apps zijn gemakkelijk te verwijderen en laten minder sporen achter, en foto’s zijn gemakkelijk over te zetten op online opslag of op de computer. Dit kan uiteraard ook met Android telefoons, maar de ervaring wijst uit dat dit niet altijd even duidelijk is op die telefoons.


Optie 1: Mappen overzetten naar SD kaart

Hoewel je dit kan doen via een bestandsverkenner-app op je telefoon, zoals bijvoorbeeld ES File Explorer, is dat niet altijd handig te besturen. Op een kleiner scherm is het soms lastig om overzicht te behouden. Hierom raden we aan dat je je telefoon aansluit op de computer en op die manier de bestanden overzet. Als je geen SD-kaart hebt kun je de gegevens uiteraard ook verplaatsen naar je computer. De inhoud van de volgende mappen is over te kopiëren naar een SD-kaart:

 • DCIM (Digital Camera IMages, de map met je foto’s)

 • DOWNLOADS

 • DOCUMENTEN

 • RINGTONES

 • WHATSAPP

 • MUSIC

 • VIDEO’S

Optie 2: Apps verkleinen

gegevenswissen

Over het algemeen is het zo dat apps die standaard meegeleverd worden op een smartphone, niet te verwijderen zijn. Dat gezegd te hebben, als ze niet gebruikt worden is het wel mogelijk om wat data te verwijderen, zodat ze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen.

Om dit te doen ga je naar de instellingen van je telefoon en vervolgens naar een optie genaamd Apps, Appbeheer, Applicatiebeheer of Toepassingen. Dit wordt bij elk Android-merk anders genoemd dus het kan even zoeken zijn.

Wanneer je deze optie hebt gevonden ben je in de lijst met apps die op je telefoon staan. Let op: Niet elke app is zomaar aan te passen, omdat ze een integraal onderdeel van je telefoon zijn. Een goede leidraad is: Als je het icoontje van de app niet kan vinden in je hoofdmenu, is het een belangrijk onderdeel waar je niet aan moet komen. Let ook op het aantal MB wat bij de app staat. Alles onder de 10 MB is niet de moeite om te verkleinen. Als er KB staat in plaats van MB, neemt het sowieso nauwelijks ruimte in beslag.

Laten we Google Maps als voorbeeld nemen. Niet iedereen navigeert op hun telefoon en heeft die kaarten in principe niet nodig. De app staat in principe stof te vangen op de telefoon en kan hierom verkleind worden. Dit doe je als volgt:

 • Tik Google Maps (of een andere app die op je hoofdscherm te vinden is) aan.

 • Tik, indien beschikbaar, op de volgende knoppen:

  • Cache legen

  • Gegevens wissen

  • Updates verwijderen

Er zal altijd wat overblijven wat niet te verwijderen is. Maar dit is doorgaans niet meer zo groot als voorheen, en blijft ook zo als je de app verder niet meer gebruikt.


Vragen?

Met deze gids kun je het geheugen van je telefoon optimaal benutten. Als je er niet uit komt, bel ons dan gerust op. Onze cliënten met een Support All-in-One abonnement of met een verzekering op hun smartphone hebben recht op gratis ondersteuning. Ben je nog geen cliënt van ons? Bel ons op 010-7421018 en vraag naar de mogelijkheden.