De Google Nexus-serie is een bijzondere; iedere keer kiest Google een andere fabrikant om zijn nieuwste paradepaardje te produceren. HTC, Samsung en LG hadden de eer al, nu is het tijd aan Motorola.

En wat voor paradepaardje is het geworden. Uitgeruist met Google’s spiksplinternieuwe Android Lollipop, een loeisnelle processor en een scherm van bijna 6 inch groot trekt hij absoluut de aandacht. Het toestel is snel en kan zelfs de zwaarste apps zonder problemen aan. Het scherm is zelfs in staat om 4K video vloeiend weer te geven. En da’s maar goed ook want de camera achterop de Nexus kan filmen in 4K resolutie, 4x scherper dan ‘normale’ HD. Óm de camera zit overigens een speciale ‘ring-flitser’ die fotograferen in donkere omstandigheden nog eenvoudiger maakt, omdat de flits niet slechts uit één hoek komt, maar de hele foto omringt.

De krachtige batterij in het toestel zou het toestel meer dan 24 uur aan kunnen houden; iets wat vrij uniek is met de hedendaagse smartphones. Motorola heeft zelfs een speciale lader meegeleverd die een volstrekt lege batterij binnen een kwartier voorziet van een lading die maar liefst 6 uur mee gaat. Na dat kwartier gaat hij langzamer opladen zodat de batterij niet teveel belast wordt. De Nexus 6 kan ook draadloos opladen. Hier heb je wel een andere oplader voor nodig die apart verkrijgbaar is.

Wat maakt Android Lollipop nou eigenlijk zo interessant? Allereerst is het een lichtgewicht besturingssysteem. Dit betekent dat alles wat Lollipop doet, minder batterij en geheugen nodig heeft, zodat er ruimte overblijft voor leuke dingen zonder vastlopers. Het vernieuwde notificatiescherm maakt het zelfs vanuit je lockscherm duidelijk wat er gaande is op je favoriete social media dienst. De interface is in elke Google app, van Google Music tot Google Calendar gelijk, waardoor je niet voor elke app weer nieuwe dingen hoeft te leren. De volledige integratie met Google Drive (de Cloud en Officedienst van Google) maakt het ook nog eens kinderlijk eenvoudig om onderweg productief bezig te zijn.

Met de komst van Android Lollipop komt er helaas ook een probleem; namelijk de compatibiliteit van apps. Tijdens het testen overkwam het ons dat sommige spelletjes en apps helemaal niet meer op wilde starten, terwijl deze het prima deden op Android Kitkat. Dit komt omdat, onder de motorkap, er volledig nieuwe code is geschreven voor het behandelen en uitvoeren van apps. Aangezien dit pas versie 5.0 is verwachten we dat Google in toekomstige versienummers hieraan zal werken, maar de verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij de ontwikkelaars van de apps. Mensen die voornamelijk apps zoals Facebook of Whatsapp gebruiken hoeven zich geen zorgen te maken.

De Google Nexus 6 is een uiterst geschikte telefoon voor iedereen die graag het nieuwste van het nieuwste als eerste wilt krijgen. Nexus telefoons krijgen namelijk gegarandeerd als eerste de nieuwste updates vanuit Google. Maar dit heeft als keerzijde dat je soms als proefkonijn dient; met nieuwigheden komen ook kinderziektes kijken. Kan je hier mee overweg, kan het simpelweg niet beter dan de Nexus 6.