Ik ben Agent Sander en in deze Eye Opener behandelen we de HTC One M9.

“If it ain’t broke, don’t fix it!” moet HTC gedacht hebben toen ze bezig waren met het ontwerpen van de behuizing van de M9. Hij ziet er namelijk -exact- hetzelfde uit als de M8 van vorig jaar. Ach, zo erg is het ook niet, immers is het een mooi design en gaat het uiteindelijk om de verbeteringen in de binnenkant.

Uiteraard mag je verwachten dat dit toestel, ten opzichte van zijn oudere broertje, een sterkere processor heeft en meer geheugen. Normaliter zou je ook een groter scherm verwachten die op een hogere resolutie draait, echter is hij nog steeds 5 inch en 1080p. Desondanks, dankzij de 441 pixels-per-inch, nog steeds haarscherp. De powerknop is dit keer naar de rechterzijde van het toestel verplaatst. Dit komt omdat de infrarood sensor nu over de gehele bovenrand loopt.

Alleen de frontcamera bevat dit keer de Ultrapixel-technologie en eerlijk gezegd vinden we ook dat het daar meer tot z’n recht komt. Selfies kunnen makkelijk slachtoffer worden van slechte lichtomstandigheden en Ultrapixels lossen dat probleem goed op. De achtercamera is dit maal maar liefst 20 Megapixel.

Android Lolipop wordt meegeleverd maar zoals gewend van HTC hebben ze het besturingssysteem aangekleed in hun eigen Sense 7.0 jasje. Dankzij HTC Thema’s kan je het toestel tot in de puntjes personaliseren. Zelfs de appicoontjes zijn gemakkelijk aanpasbaar. Android veteranen zullen dat niet beschouwen als een openbaring maar dit maakt het aanpassen van je telefoon wel erg toegankelijk en makkelijk.

De Sense Home widget stelt je in staat om bepaalde apps naar de voorgrond te brengen afhankelijk van je locatie. Ben je op werk bijvoorbeeld, krijg je je Email en Agenda app te zien. Loop je vervolgens naar buiten komt de navigatie app tevoorschijn en, eenmaal thuis, komt de YouTube app naar voren. Uiteraard zijn dit voorbeelden en kan je dit naar smaak aanpassen.

De prestaties van het toestel zijn dik in orde. Hij reageert snel en vloeiend als je door de menu’s heen scrollt en het toestel kan games en soortgelijke zware apps prima aan. Met het geluid is ook helemaal niks mis; HTC heeft in Dolby een perfecte partner gevonden om de Boomsound speakers prima tot hun recht te laten komen. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer anderhalve dag mee en het feit dat HTC de verleiding heeft weerstaan om een 4K scherm in de telefoon te proppen zal daar zeker mee helpen.

Met de One M9 laat HTC ook dit jaar weer zien dat ze een sterke speler zijn met prachtige premium toestellen. Ze weten wat er belangrijk is bij het maken van een smartphone en de M9 bewijst dat volledig.