Als we dit jaar alleen maar over de Galaxy S6 hoefde te praten konden we snel klaar zijn. Zijn ijzersterke processor, 3 gigabyte werkgeheugen; kortom, alles wat Samsung’s nieuwe vlaggenschip zou moeten hebben. Maar tezamen met de Galaxy S6 komt ook de Galaxy S6 Edge uit; een toestel wat exact dezelfde technische kracht van de S6 koppelt met een aantrekkelijk gebogen scherm.

Dat gebogen scherm is niet alleen voor de sier. Wanneer het toestel in stand-by modus staat, komen op de rand notificaties van je telefoon en social media te zien. Maar ook al ligt het toestel met het scherm naar beneden, de kromming heeft nog steeds een functie. Wanneer je namelijk een SMS of telefoontje binnenkrijgt van 1 van je favoriete contacten, kleurt de rand op in een kleur die je zelf toekent aan je contact. Voor die momenten dat je niet afgeleid wil worden door je mobiel, maar toch bereikbaar wil zijn voor de belangrijkste mensen in je leven.

Een belangrijke innovatie die beide toestellen delen zit hem in de camera. Ja, hij is scherper en laat meer licht door zodat foto’s in lage lichtomstandigheden mooi uitkomen. Het belangrijkste komt in het feit dat de camera software direct wordt ingeladen wanneer de telefoon opstart. Hierdoor is de camera eigenlijk altijd binnen een seconde bereikbaar door twee keer op de home knop te klikken; ook vanuit het stand-by scherm of een app, het maakt niet uit welke.

De Galaxy-serie is al lang gemaakt van plastic, wat toch een hoop kritiek met zich meebracht. De Galaxy S6 en S6 Edge zijn volledig gemaakt van aluminium en glas. De toestellen blijven hierom erg licht en als mooie bijkomstigheid hebben ze het uiterlijk en de feel van exclusieve, high-end toestellen.

Standaard worden op de 2 Galaxy’s het nieuwe Android Lollipop meegeleverd. Wat ons opvalt is dat Samsung dit keer maar weinig extra software in de toestellen steekt. Zo blijft er meer ruimte over voor de apps die je -wel- wilt hebben. Google Now gebruikers moeten wel even opletten; deze is op deze toestellen te bereiken door de Home knop lang ingedrukt te houden. Dit komt omdat aan de linker kant dit keer de app Flipnote te vinden is, een app die nieuws uit allerlei verschillende categorieën samenvoegt in een handzaam formaat.

We willen niets wegnemen van de Galaxy S6; het is een super toestel en belichaamt alles wat een high-end toestel moet zijn. Maar het is de Galaxy S6 Edge die dit jaar het spotlicht verdient. Het is net dat kleine beetje extra wat bewijst dat, hoe krachtig je toestel ook is, het het kleine beetje extra is wat de toon zet.