We hebben het al eerder gezegd; Wearables worden dé gadgets to have in 2014. Van alle smartwatches, smartbands en smart-headsets was er één wearable die we nog niet in onze handen hadden gehad: Google Glass. 

GlassThumb

En het is niet alsof we niet onze best hebben gedaan om er één te bemachtigen, maar door het prijskaartje van $1500,- voor de 'Explorer'-versie (een soort testversie), vond menig Agent het wel even gezegend, in ieder geval totdat Google Glass echt op de markt verschijnt. Volgens de laatste geruchten kunnen we die release in April gaan verwachten, het perfecte moment om dus te gaan kijken wat Google Glass in petto heeft.

 

Hardware

De Google Glass heeft een titanium montuur, zonder brilglazen. Voor het rechteroog bevind zich een kleine projector, die een high definition beeld genereert in het glas. De afmeting hiervan is 640x360. Dit is moeilijk om uit te drukken in inches zoals we gewend zijn bij smartphones, maar Google rapporteert dat het vergelijkbaar is met kijken naar een 25" monitor van 2,5 meter afstand. Ik heb er geen meetlat bij gehouden, maar laten we het er op houden dat het prettig kijkt en goed leesbaar is.

Aan het rechter pootje zit een trackpad, vergelijkbaar met die van een laptop.Google Glass koppelt via Bluetooth aan op je smartphone en is geschikt voor zowel Android als iOS. Geluid voor notificaties en muziek wordt via "Bone Conducting" direct je oor in gestuurd. Je hebt dus geen oordopje nodig, aangezien de botjes in je oor direct gestimuleerd worden door het geluid. Heel bijzonder en totaal niet storend.

 De totale opslagruimte op de Glass is 16GB, waarvan een gedeelte niet op het apparaat zelf, maar in de cloud opgeslagen wordt. Als laatste heeft Google Glass een Micro-USB poort waarmee je hem oplaadt, maar je kan er ook bijvoorbeeld een USB headset op aansluiten. De uiteindelijke specificaties kunnen afwijken van dit 'Explorer' model, daarom zijn er ook opzettelijk weinig harde cijfers over te vinden.

Software

Google Glass draait op zijn eigen versie van Android 4.0.4, wat soepel en responsief werkt. Momenteel zijn er een handjevol apps beschikbaar zoals het broodnodige Twitter en Facebook, maar ook innovatievere apps zoals een handsfree kookboek, navigatie en een speciale Glassware versie van Wordlens. Vooral die laatste is enorm gaaf. Stel je voor; je bent op vakantie in Spanje en je komt onderweg een bord tegen in het Spaans. Je hoeft alleen maar de Spaans naar Engels vertaling aan te zetten en de Engelse vertaling wordt als het ware over de originele taal geplakt. Weet je gelijk of je een omleiding tegemoet gaat of dat je rechtsomkeert moet maken. Dit soort apps die gebruik maken van Augmented Reality voegen écht wat toe aan de Glass-ervaring, vooral ook omdat het gewoon werkt! 

 

Glass1

 Gebruikersgemak

Het titanium montuur zit comfortabel en is erg licht. Dat zit dus wel snor. Voor mensen die normaliter geen bril dragen is het misschien even wennen maar ikzelf was er meteen aan gewend. Google Glass kán over de normale bril gedragen worden, maar uit ervaring werkt dat alleen met de dunste monturen. Wat mij opviel is dat je het geprojecteerde scherm niet kan aflezen als je recht vooruit kijkt. Je ziet slechts een gekleurde waas in de perefirie van je blikveld. Dat heeft zo z'n voor- en nadelen. De trackpad aan de rechterpoot reageert snel en met de stemherkenning is ook niets mis, zelfs niet in de rumoerige kantooromgeving waar ik hem testte. 

Mening van de Agent

Vanaf het moment dat de Google Glass is aangekondigd was ik er laaiend enthousiast over. De Star Trek toekomst komt dichterbij! Na de Glass dan eindelijk op m'n neus te hebben gehad ben ik eerlijk gezegd een beetje ontnuchterd. Ik had zelf verwacht dat ik het schermpje van de Glass kon uitlezen zonder er echt naar te kijken. Dat viel vies tegen, ik moest dus de hele tijd naar de rechter bovenhoek kijken. Dat maakt navigeren met Google Glass een stuk minder interessant; voor je het weet zit je op de bumper van een ander. Verder vind ik social media op het apparaat overbodig. Ik zou dit apparaat niet willen gebruiken om de statusupdates te zien van iedereen in m'n Twitter feed. Veel te chaotisch, hier zou ik eerder een smartwatch voor gebruiken. Een ander hekelpunt is de batterijduur. Deze is veel te snel leeg en tot overmaat van ramp wordt de batterij ook erg warm, waardoor ik meteen een kachel achter m'n oor had zitten. 

Maar dat wil niet zeggen dat ik het helemaal niets vind. De stemherkenning werkt prima, met als kanttekening dat je redelijk accentloos Engels moet spreken. Dit zal verbeteren als Google ook Nederlandse spraakherkenning gaat krijgen. Het apparaat is snel, gemakkelijk in gebruik en vooral de potentie van meer Augmented Reality apps zoals Wordlens maakt mij nog steeds enthousiast voor de Google Glass, maar dan wel de 2e of misschien zelfs wel 3e generatie ervan.