Op 8 april 2014 is het zo ver; na 13 jaar houdt Microsoft op met het ondersteunen van Windows XP. Wat betekent dit voor de eindgebruiker en wat moeten we doen? Geek Squad legt alles uit.

In deze Frequently Asked Questions-lijst (FAQ) behandelen we de meest voorkomende vragen omtrent Windows XP, het einde hiervan en het migreren naar een nieuw besturingssysteem.

xppopup

UPDATE 5-3-2014: Binnenkort zullen alle computers met Windows XP een pop-up geven waarin wordt aangegeven dat de support op Windows XP verloopt op 8 april 2014. Door de "klik hier" link te volgen krijg je van Microsoft een aantal tips voor zorgeloos overstappen. 

Kan ik Windows XP nog gebruiken na 8 april 2014?

Laten we allereerst deze vraag uit de wereld helpen: Ja. Je kan absoluut Windows XP blijven gebruiken na 8 april. Geek Squad zal je ook zeker nog ondersteunen op Windows XP en ook Microsoft Security Essentials zal, voorlopig, geupdate worden met virusdefinities om je te beschermen tegen Malware en Spyware. 

Waarom kan ik het beste stoppen met het gebruik van Windows XP?


Beveiligingsrisico

Tot nu toe heeft Microsoft, bij het ontdekken van grote ‘lekken’ in de veiligheid van Windows XP, er zorg toe gedragen dat er een patch, of update beschikbaar is om dit probleem te verhelpen. Je zou zeggen dat na 13 jaar Windows XP wel helemaal dichtgetimmerd zit. Helaas is het wat ingewikkelder dan dat. Problemen komen vaak pas aan het licht als het te laat is, vooral omdat schrijvers van virussen en hackers enorm gehaaid zijn. Experts zeggen zelfs dat er een aantal hackers nu al in de startblokken staan om na 8 april hun virussen los te laten. Of dit echt zo is moet nog blijken maar het is natuurlijk goed mogelijk. Het grotere, persoonlijke risico zit hem in het feit dat banken en verzekeringen je mogelijk bij calamiteiten niet meer zullen assisteren omdat je een onveilig besturingssysteem gebruikt.

Geen ondersteuning van softwareontwikkelaars

Niet alleen Microsoft houdt op met het ondersteunen van Windows XP maar we kunnen er ook op gaan rekenen dat andere bedrijven er mee ophouden. Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat de nieuwste versie van iTunes bijvoorbeeld niet meer op XP zal draaien in de toekomst, of andere alledaagse software zoals Mozilla Firefox, Spotify of Samsung Kies. Stel dus, dat je in het prettigste geval geen last zal hebben van aanvallen van buitenaf, dan zal je dus uiteindelijk toch nog moeten leven met het feit dat je steeds minder kan doen met je computer. Kijk bijvoorbeeld naar Internet Explorer, die op Windows XP niet verder gaat dan versie 8, terwijl je versie 11 draait op Windows 8.

Wat moet ik doen om zonder kopzorgen verder te gaan?

Afhankelijk van je situatie -- en je huidige PC -- heb je een aantal mogelijkheden om van Windows XP af te stappen.

Windows upgraden

Wanneer je huidige PC krachtig genoeg is om Windows 7 of 8 te draaien, kan je ervoor kiezen om Windows 7 of 8 aan te schaffen voor je huidige PC en die te (laten) installeren. Voor ongeveer 100 euro heb je al een licentie voor Windows 7 Home Premium, afhankelijk waar je hem wilt aanschaffen kan het duurder of goedkoper zijn. Wel moet er gezegd worden dat Windows 8 er heel anders uitziet en daarom ook anders werkt. Ook is Windows 8 minder compatibel met je oude software. Niet zeker waar je moet beginnen? Neem gerust contact met ons op!

Pluspunt: De goedkoopste oplossing.
Minpunt: Je moet van tevoren weten dat je PC toereikend is en voorlopig ook blijft.

Een nieuwe PC aanschaffen

Wanneer je vermoed dat ook je computer aan vervanging toe is, is het de moeite waard om een nieuwe PC te kopen. Hier zit dan gelijk een licentie van Windows 7 of 8 bij (afhankelijk van het model) dus sla je direct twee vliegen in een klap! Maar wat voor PC heb je dan nodig, en hoe duur gaat dat dan worden? Dit is sterk afhankelijk van wat je wil doen met je computer. Een PC die je alleen zal gaan gebruiken voor internetten en tekstverwerken is vele malen goedkoper (ongeveer 350 euro) dan een PC waarmee je de nieuwste games wil gaan spelen (vanaf 700 euro). Let ook op dat sommige verkopers alleen de pc kast verkopen; je zal dan ook bijvoorbeeld een monitor en speakers moeten aanschaffen als je die nog niet hebt (of ook gelijk wilt vervangen). Wij staan tot je beschikking als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Pluspunt: Je kan er voorlopig weer tegenaan!
Minpunt: De duurste oplossing.

Ik wil van Windows af

Dat kan natuurlijk ook; let er alleen wel op dat hier een grotere leercurve bij komt kijken. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld Ubuntu installeren op je huidige PC, die beter om kan gaan met oudere PC’s dan Windows 7. Je zou ook je hele PC aan de kant kunnen zetten voor een Android/Windows 8 tablet of iPad, of misschien zelfs wel een Apple Macbook of iMac. De laatste optie komt in de vorm van de Google Chromebook. Deze laptops bevatten alleen een browser (Google Chrome) maar zijn enorm veelzijdig en aantrekkelijk geprijsd. Elke oplossing is in ieder geval geschikt voor tekstverwerken en internetten. Neem contact met ons op over de verschillende mogelijkheden of kijk eens naar onze vergelijkbare artikelen bovenaan dit artikel voor meer informatie.

Pluspunt: Veel mogelijkheden.
Minpunt: Hoge leercurve.

Ik wil upgraden; hoe kom ik er achter of mijn PC sterk genoeg is voor Windows 7/8?

Voor Windows 7 moet je computer op z’n minst het volgende bevatten: een dual-core processor van 1 gigahertz (GHz), 1 gigabyte (GB) RAM geheugen en 16 GB beschikbare harde schijfruimte. Als het je nu niet duizelt voor je ogen kan je gemakkelijk zelf controleren wat je onder de motorkap hebt zitten. Zegt dit je allemaal echt helemaal niets, is er nog een andere optie.

Zelf controleren

WinXP

Vanuit de bureaubladomgeving van Windows XP klik je op de ‘Start’ knop, links onderin het scherm. Ga met de muis vervolgens naar ‘Deze Computer’ en klik hierop met de rechter-muisknop. Ga vervolgens naar de menuoptie ‘Eigenschappen’. Onderaan het scherm wat je nu ziet zie je de specificaties van je PC. In dit geval, hoe hoger de getallen, hoe beter. Mocht je een Pentium 4 (of lager) processor hebben raden we aan om toch een nieuwe PC aan te schaffen. Hoewel die processoren wel boven de 1 GHz komen, zijn hun verouderde rekenmethoden niet meer compatibel met een hoop software.

Controleren met een tool

Op de site van Microsoft is er een handig programmatje (een tool) te downloaden die controleert of je computer sterk genoeg is om de nieuwe versies van Windows aan te kunnen. Hoewel deze nu alleen beschikbaar is voor Windows 8, is het ook een goede indicatie of Windows 7 fatsoenlijk gaat draaien. De systeemvereisten zijn namelijk nagenoeg gelijk. Als de computer goed uit de scan komt krijg je meteen de gelegenheid om Windows 8 aan te schaffen.

En verder?

Let er op dat, wat voor keuze je ook maakt, je zorg draagt dat je belangrijkste bestanden opgeslagen zijn op een USB-stick, een externe harde schijf of bijvoorbeeld Dropbox. Hou er ook rekening mee dat het kan zijn dat verouderde programma’s niet beschikbaar zijn op een nieuwere Windows versie, laat staan op Mac, Chromebook of Ubuntu. Maar, geen nood! Geek Squad is er om je te begeleiden naar de juiste keuze! Neem gewoon contact met ons op of zoek ons op in de winkel voor meer informatie.