Goede kans dat je wel eens van draadloos opladen hebt gehoord. Maar wat is dat nou precies?

Eigenlijk doet draadloos opladen precies ‘wat er op het doosje staat’ – het is een manier om je toestel op te laden zonder te klieren met kabels en USB plugjes! Geek Squad presenteert de gids met alles wat je moet weten over het draadloos opladen van je telefoon.

Hoe werkt het?

Draadloosladen1

In een notendop uitgelegd werkt draadloos opladen met magneten. Twee spoelen – ééntje in de oplader en één in of op je toestel – geven via een elektromagnetisch veld energie aan elkaar door.

Dat klinkt allemaal erg complex en wetenschappelijk, maar in de werkelijkheid heb je simpelweg twee stukjes hardware nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het enige wat jij dan nog moet doen is je toestel op het oplaadstation te leggen en, als bij toverslag, je toestel begint met opladen!

Nu is de naam wat misleidend, want écht draadloos is het niet.  Er zal nog altijd een kabel van het oplaadstation naar de plug in de muur moeten lopen, maar de naam doelt natuurlijk op de draadloze verbinding tussen telefoon en oplaadstation.

Verder is het ook nog mogelijk om je telefoon op te laden met een losse batterij, maar dit is wel minder efficiënt en een beetje overbodig als je je bedenkt dat het met een bekabeld oplaadstation net zo makkelijk gaat.

Draadloos opladen wordt steeds normaler op de smartphone-markt. De meeste Nokia Lumia telefoons hebben de technologie óf al ingebouwd, óf er is een officiële cover voor beschikbaar.  Moc ht je nou een ander merk telefoon hebben zijn er nog genoeg opties beschikbaar in de vorm van hoesjes of oplaadmatten van andere “derde partij” merken, zoals Duracell.

Voor- en nadelen

Draadloosladen2

De voordelen van draadloos opladen zijn voor de hand liggend – opladen zonder het gedoe met USB laadkabels. Daarnaast wordt de USB aansluiting op de telefoon minder vaak gebruikt, wat weer slijtage verminderd.

Naast de smartphonemarkt heeft draadloos opladen ook een fikse impact gehad op andere technologie. Denk hierbij aan de medische wereld, waar ze implantaten onderhuids kunnen opladen, wat het risico op infecties verminderd omdat er nu geen opening voor een kabel aanwezig hoeft te zijn.

Dat gezegd te hebben zijn er ook nog een aantal nadelen. Zo is het nog altijd niet zo snel als ‘traditioneel’ opladen met een USB kabel en er komt een hoop verloren warmte vrij. Daarnaast is er nog geen universele standaard, waardoor het kan voorkomen dat jouw toestel niet kan opladen op een station van een vriend.

De toekomst van draadloos opladen

Voorlopig kan je met deze technologie alleen kleine apparaten opladen, zoals tandenborstels of uiteraard telefoons. Maar in de nabije toekomst kunnen we verwachten dat de technologie geïntroduceerd zal worden in laptops of bijvoorbeeld in de vorm van een bureau, volledig gemaakt van het opladende materiaal – stel je voor dat je je telefoon gewoon op je bureau kan neerleggen en hij laadt gewoon op!

Om nog even verder te denken, waarom maken we van de hele vloer niet gewoon een oplaadstation? Als we het bereik van het opladende veld uitbreiden kan alles opgeladen worden waar het zich maar bevind; of het nou in een tas zit of een broekzak.

Met het zicht op de toekomst zou je je kunnen indenken dat elektrische auto’s en treinen opgeladen kunnen worden middels kabels onder het wegdek/tussen de rails. Ik heb zelf een elektrische scooter en zie dit wel zitten!

Het potentieel is eindeloos groot en kan ons leven enorm gestroomlijnd maken en nieuwe manieren van connectiviteit introduceren.

 

Daar is het dan; de Geek Squad visie op onze draadloze wereld. Ben jij een fan van draadloos opladen? Laat het ons weten op Facebook of Twitter!