Op WWDC 2015, Apple’s jaarlijkse conferentie, is iOS9 onthult. Agent Sander legt uit waarom we daar toch erg blij van worden.

Functies

Met iOS9 worden een aantal handige snufjes toegevoegd aan Apple apparaten.

Proactive assistant

WWDC

De Proactive Assistant is een nieuwe functie die volautomatisch jou helpt, gebaseerd op je gebruikersgedrag en locatie. Heb je altijd muziek aan staan als je in de sportschool bent (bepaald met Locatiediensten), gaat je muziek automatisch spelen wanneer je je oordopjes aansluit. Ook kan je gemakkelijker Siri met spraak verzoeken om je te herinneren aan belangrijke afspraken.

Multitasking

Voor nieuwere iPads komt er nu Multitasking beschikbaar. Effectief gezien betekent dat je twee apps tegelijkertijd naast elkaar kan draaien, wat je ook op een normale computer kan doen. Je zou bijvoorbeeld een webpagina met recepten open kunnen zetten en je notitie app ernaast plaatsen om het recept over te typen. Of een spelletje en Facebook Messenger naast elkaar. De mogelijkheden lijken eindeloos.

Nieuwe zoekfuncties

Vanaf iOS9 is het weer mogelijk om vanuit het hoofdscherm naar links te vegen om direct je Spotlight zoekbalk te vinden. Dit was verwijderd uit iOS8 maar gelukkig nu weer terug. Ook is het nu mogelijk om in je instellingen menu te zoeken. Typ bijvoorbeeld ‘helderheid’ in en je komt gelijk uit bij de instelling waar je de helderheid kan aanpassen.

Ad-blockers

Safari krijgt in iOS9 ondersteuning voor het installeren van Ad-blockers. Net als op een computer, zorgen Ad-blockers ervoor dat reclame zo veel mogelijk wordt weggehaald uit een webpagina, zodat je niet wordt lastiggevallen door niet alleen onschuldige, maar ook misleidende reclame.

Uiterlijk

Het app menu, wat je bereikt als je twee keer op je home knop drukt, is aantrekkelijker geworden. Functioneel gezien is het precies hetzelfde gebleven. Je kan snel schakelen tussen apps die open staan en door omhoog te vegen sluit je een app af. Ook heeft Apple subtiele aanpassingen gemaakt aan het lettertype, wat ze nu ‘San Francisco’ noemen. Dit nieuwe lettertype zorgt voor betere leesbaarheid.

Prestaties

Voor elke eigenaar van de nieuwste iPhone is het uitkomen van nieuwe software altijd een reden voor een feestje. Maar gebruikers van een ouder toestel, bijvoorbeeld de iPhone 4S of de iPad2, maken zich terecht zorgen over de prestaties van hun verjaarde apparaat. Immers heeft iOS8 ervoor gezorgd dat deze apparaten trager werden, voor sommigen zelfs ondragelijk sloom. iOS9 wordt ook voor deze oudere toestellen uitgegeven, met de belofte dat de snelheid en stabiliteit weer terug komt. Als dit in de praktijk zo blijkt zal Apple een hoop goed maken bij gedupeerde gebruikers van oudere toestellen.

Ook de batterijprestaties zijn verbeterd. De iPhone 6 zal naar verluid 1 uur extra batterij krijgen. Ook komt er een energiebesparingsmodus, die als je hem aanzet ongeveer 3 uur extra batterij oplevert. Dit betekent wel dat bijvoorbeeld E-Mail niet langer automatisch wordt opgehaald en dat de bewegende achtergronden worden uitgeschakeld.

De update wordt ook een stuk kleiner dan iOS8. “Slechts” 1,3 gigabyte in tegenstelling tot het toch wel vette 4,6 gigabyte van iOS8. Dit betekent dat mensen met een kleinere iPhone makkelijker kunnen updaten en niet gelijk van alles van hun telefoon af moeten halen om ruimte te maken.

apple-wwdc-2015_craig

“One More Thing…”

iOS9 zal uitgebreid getest worden en niet alleen door ontwikkelaars. Ditmaal is er ook een grootschalige publiekelijke test aangekondigd, waar iedereen zich voor kan inschrijven. Op http://beta.apple.com kan iedereen zich aanmelden voor de publiekelijke test, niet alleen voor iOS9 maar ook OSX El Capitan, de nieuwste update voor Mac computers en laptops.

Let er op dat als je meedoet aan een beta, je een versie van iOS installeert die nog niet af is. Een beta is bedoeld om te testen en om feedback te geven aan Apple als er iets mis gaat (wat best mogelijk is tijdens een beta). Vind je het leuk om Apple te helpen aan waardevolle feedback, doe gerust mee. Gebruik je je telefoon voor werk en kan je hem geen seconde missen, kan je beter wachten tot de uiteindelijke versie uit is. Die wordt overigens in de herfst verwacht.