In minder dan een decennium hebben we een gigantische veranding meegemaakt in hoe wij naar muziek luisteren. Maar wat heeft de almachtige iPod van de troon gestoten? We gaan kijken.

Van Walkmans en Discmans tot de opkomst van de iPod, technologie rondom het beluisteren van muziek is een reusachtige verandering ondergaan. Waar we nog niet zo heel lang geleden onze iPod’s op zak hadden heeft het tijdperk van downloaden en streamen daar korte metten mee gemaakt. Hoe is dat zo ineens gebeurd en wat is er dan in de plaats gekomen van de iPod?

De opkomst en de val van de iPod

iPod nano

Apple brak door in de wereld van draagbare muziekspelers in 2001 toen zij hun eerste generatie iPod’s uitbracht, slechts een paar maanden na de lancering van iTunes. Toendertijd revolutionaliseerde de iPod de manier hoe we onderweg naar muziek luisterden. Weg gingen de discmans en de tas vol CD’s en we zeiden collectief ‘welkom!’ tegen het gelikte, lichtgewicht apparaatje zonder bewegende onderdelen, maar tjokvol muziek uit je iTunes bibliotheek.

Na de iPod (later de iPod Classic genoemd) kwam al snel de iPod mini, de compactere iPod nano, de iPod Shuffle en de iPod Touch met touchscreen.

Ook al hadden ze een groot gedeelte van de markt te pakken met hun digitale muziekspelers (sterker nog, de iPod was destijds uitgeroepen tot meest verkochte muziekspeler van 2007), moesten ze al snel de markt uit handen geven aan één van hun andere creaties; de iPhone. Meer en meer mensen begonnen hun muziek op hun mobieltjes te beluisteren en kozen daarmee voor een oplossing waar er maar één apparaat op zak hoefde. De iPod was al op z’n retour en al snel moest iTunes gaan concurreren tegen een nieuwe generatie muziekdiensten op het internet.

Muziek streamen

Spotify - 4_3

Als eerste kwam Google Play Music ten tonele; een dienst van de zoekmachine-gigant, beschikbaar op Android én iOS. Als je een Google account hebt kun je maar liefst 20,000 muziektracks gratis uploaden. Je kan ook direct muziek van hun kopen en met een abonnementje van €9,99 per maand krijg je “All-Access” toegang, wat je onbeperkt toegang biedt tot Play Music’s gigantische bibliotheek.

Meer en meer mensen begonnen dus op hun mobiel muziek te luisteren en zo kwamen er ook meer en meer diensten online die al snel populair werden. Een paar van de grootste zijn:

Deezer

  • Spotify
  • Deezer
  • Rdio
  • Sony Music Unlimited

De meeste diensten bieden gratis streaming aan, met af en toe onderbreking door reclame, maar ook een betaalde variant voor onafgebroken streamen.

Wat is de toekomst voor muziek onderweg?

Musicstreaming - 4_3

Diensten als Spotify zijn niet vrij van kritiek. Wanneer we betere synchronisatie, verbeterde importeerfuncties van onze persoonlijke muziekbibliotheek en gratis mobiele toegang zouden hebben, ziet zo’n online streaming dienst er al veel aanlokkelijker uit.

Dit neemt niet weg dat streamingdiensten de muziekindustrie behoorlijk hebben opgeschud, laat staan onze eigen gewoontes. De iPod en andere MP3 speler zijn eigenlijk allang uit de mode, maar de tijd zal het leren of we deze streamingdiensten zullen accepteren als de standaard, of dat we misschien wel een gloednieuwe downloaddienst gaan zien.