Android is een besturingssysteem gemaakt door Google, het bedrijf dat bekend staat om zijn zoekmachine ‘Google’ dat zo populair is dat ‘googelen’ een officieel werkwoord is geworden in Nederland!

Bij Google houden ze van zoetigheid, iedere nieuwe versie wordt namelijk vernoemd naar snoepgoed of een toetje, zo zijn we na onder andere Cupcake, Jelly Bean en KitKat sinds oktober 2014 aanbeland bij Lollipop! Android is ‘Open Source’ dat betekent o.a. dat ontwikkelaars en fabrikanten hun eigen draai aan Android mogen geven, dit is ook meteen de reden waarom Android op een telefoon van Samsung en Android op een telefoon van LG er heel anders uit kan zien.

Ontdek alle geheimen van je nieuwe Android telefoon

Android telefoons zitten vol met mogelijkheden, van E-mail en Google Maps navigatie tot de Google Play Store, waar je honderdduizenden applicaties naar smaak kunt vinden. Geek Squad is er om je te ondersteunen, jouw toestel gebruiksklaar te maken, te optimaliseren en te helpen als er wat mis gaat, zodat je het meeste uit jouw toestel kunt halen.

Klaarmaken voor gebruik

Contacten
Internet
E-mail
Sociale netwerken
MMS

Applicaties:

Introductie
Aanbevelingen

Optimalisatie:

Batterijduur verlengen
Back-ups maken
Updates uitvoeren

Contacten

 • Plaats de oude sim kaart in jouw nieuwe toestel en zet het toestel aan.
  Ga naar applicaties > contacten (soms ook ‘personen’ of ‘adresboek’)
 • Druk op de menu knop
 • Kies voor de optie ‘importeren/exporteren’ (evt. eerst ‘meer’) > importeren van sim kaart.

Binnen enkele seconden verschijnen de contacten van jouw sim kaart op het toestel en zijn ze klaar voor gebruik!

Als jouw contacten niet op de sim kaart staan, kun je proberen om de telefoon met de computer te verbinden en via het programma van de fabrikant de contacten over te zetten. Bel ons gerust als je hier ondersteuning bij wilt. Wanneer de contacten op de computer staan, kun je deze importeren via Google’s instructies.

Internet

Wi-Fi

Via deze instructies kan je jouw Android toestel met een draadloos thuisnetwerk verbinden, voor snelle toegang tot internet dat niet van je maandelijkse tegoed afgaat:

 • Ga naar de lijst met applicaties en kies ‘instellingen’.
 • Kies de optie ‘draadloos & netwerken’.
 • Kies ‘Wi-Fi instellingen’ en zet het vinkje bij ‘Wi-Fi’.
 • Kies jouw netwerk uit de lijst met beschikbare netwerken door dit aan te raken.
 • Geef het bijbehorende wachtwoord op (Vaak zit er onderop de router een sticker met daarop een ‘WPA 2’, ‘WEP’, of ‘sleutel’). Deze wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig, neem de tijd als het niet meteen lukt.
 • Druk op verbinden. Onder de naam van jouw netwerk wordt de status van de verbinding aangegeven (‘Verbonden’ of ‘Verbroken’ zijn de meest voorkomende meldingen) 

3G of 4G

Het is makkelijk om de mobiele dataverbinding (3G) uit of aan te zetten, om ervoor te zorgen dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van je databundel. Dit kan handig zijn wanneer je naar het buitenland gaat of in de buurt bent van een Wi-Fi netwerk. Je kunt de volgende stappen volgen om je 3G verbinding aan of uit te zetten.

 • Ga naar ‘instellingen’ en daarna ‘draadloos & netwerken’.
 • Ga naar ‘mobiele netwerken’ en vink dit aan om het aan te zetten en uit om uit te schakelen.

 4G is een snellere dataverbinding, als deze variant in je databundel zit dan zal uw toestel automatisch voor deze snelheid kiezen wanneer je jouw mobiele dataverbinding inschakelt. je hoeft hier verder niks voor te doen.

Niet ieder toestel ondersteund deze snelheid, controleer dit dus voor aanschaf bij de verkoper. Vraag ook bij je provider na of deze 4G aanbiedt.

Een limiet instellen op mobiel internet

Andoid Dataverbinding
In het menu ‘Dataverbinding’ kan je een waarschuwing of een limiet instellen.

 

Tegenwoordig is een tijd zonder internet op je telefoon bijna niet in te beelden, applicaties als WhatsApp, Facebook, Youtube en Skype werken niet zonder en ook ‘even googelen’ is dan niet mogelijk, hierom nemen veel mensen een databundel voor mobiel internet. Om te voorkomen dat je beltegoed ineens op is of je aan het einde van de maand extra moet betalen kan je in Android instellen dat je een waarschuwing krijgt en zelfs het mobiele internet automatisch uitgeschakeld wordt als je bundel (bijna) op is. Lijkt dit je wel wat? Volg dan deze stappen om het in te stellen.

 • Ga naar ‘instellingen’ en vervolgens naar ‘Draadloze Netwerken’.
 • Tik op ‘Dataverbinding’.
 • Als je een limiet wilt instellen vink dan ‘Mobiele Datalimiet’ aan, wil je alleen een waarschuwing krijgen laat dit dan uit gevinkt.
 • Sleep de oranje balk in het grafiek omhoog of omlaag om in te stellen wanneer je een waarschuwing wilt krijgen.
 • Sleep de rode balk in het grafiek omhoog of omlaag om in te stellen wanneer mobiel internet uitgezet moet worden.

Als je Android toestel moeite heeft om met het mobiele netwerk te verbinden

De instellingen die je toestel nodig heeft om verbinding met internet te maken zijn bij elk netwerk anders, het kan de moeite waard zijn om de volgende stappen te volgen:

 • Ga naar ‘instellingen’ en daarna ‘draadloos & netwerken’.
 • Ga naar ‘mobiele netwerken’ en zorg dat deze optie aanstaat (via een schuifje of vinkje).
 • Ga naar ‘namen en toegangspunten’, druk op de optieknop (vaak 3 streepjes op het toestel) en kies ‘standaardinstellingen herstellen’.
 • Start het toestel opnieuw op.

 Als je nog steeds problemen met internet hebt kun je ons altijd bellen.

 E-Mail

Je kunt makkelijk meerdere email adressen instellen in een Android telefoon en al je berichten in een overzichtelijk scherm bekijken.

Om een email adres in te stellen op jouw Android toestel:

 • Open de email applicatie.
 • Kies de relevante provider (Hotmail, Gmail of ‘anders’).
 • Geef jouw email adres en wachtwoord in.
 • Druk op ‘volgende’ en de mailapplicatie zal de gegevens controleren en proberen jouw email adres automatisch in te stellen.

 Als dit automatische proces niet goed verloopt, zijn we bereikbaar om te helpen.

 Sociale netwerken

Ook het instellen van sociale netwerken gaat op een Android telefoon gemakkelijk.

 • Open de Google Play Store.
 • Zoek aan de hand van het vergrootglas de relevante applicatie op.
 • Accepteer de voorwaarden en druk op downloaden.

Wanneer de installatie voltooid is, zal de applicatie op jouw toestel verschijnen in de lijst met applicaties

Enkele tips voor het gebruik van sociale netwerken op je smartphone:

 • Synchroniseer niet vaker dan nodig. Open de instellingen van de applicatie en geef aan om de hoeveel tijd er gesynchroniseerd moet worden, om ervoor te zorgen dat de batterij van het toestel langer mee gaat.
 • Geef geen toestemming aan applicaties waar je niet gerust op bent. Wanneer je een applicatie gaat downloaden, laat de Google Play Store zien waar de applicatie allemaal toegang tot krijgt.
 • Log uit wanneer nodig. Als je niet wilt dat je vrienden/baas denken dat je constant online en beschikbaar bent, zorg dan dat je uitlogt uit de applicaties wanneer je ze niet gebruikt.

MMS

Als je problemen hebt met het versturen of ontvangen van MMS berichten, kan het de moeite waard zijn om dezelfde stappen te volgen die onder het kopje ‘3G’ genoemd worden. MMS maakt namelijk gebruik van dezelfde instellingen.

Android applicaties

Applicaties, vaak ‘Apps’ genoemd, haal je bij voorkeur uit de Google Play Store. Als je nog geen Gmail account hebt ingesteld in het toestel en de Play Store opent, zal het toestel aanbieden er een te maken. Zonder dit account zijn er geen applicaties te downloaden.

Om applicaties te downloaden op een Android telefoon:

 • Open de Google Play Store.
 • Zoek aan de hand van het vergrootglas de relevante applicatie op.
 • Controleer de mogelijkheden van de applicaties – ga je akkoord met de dingen die de applicatie wil gebruiken?
 • Druk op ‘accepteren en downloaden’.

De applicatie is voortaan terug te vinden in de lijst met applicaties op het toestel

Geek Squad aanbevolen Android applicaties

Buienradar: Laat satellietbeelden zien van neerslag en het weer in Nederland.

Uitzending gemist: Om programma’s die op Nederland 1,2 en 3 op tv geweest zijn terug te kijken.

Mobiel bankieren: Als je zoekt op de naam van jouw bank zal je de relevante applicatie vinden. Deze geven je de mogelijkheid om mobiel je saldo te bekijken of (beperkt) geld over te maken.

NS reisplanner: Applicatie van de Nederlandse spoorwegen, om je reis te plannen terwijl je onderweg bent en de actuele informatie te zien.

QR droid: Deze applicatie maakt het mogelijk om QR-codes in te scannen via de camera. Deze worden vaak gebruikt om je mobiele telefoon makkelijk naar een website of applicatie te sturen.

Optimaliseren van een Android smartphone

Batterijduur verbeteren

Android Quick Settings
Door het uitzetten van Wi-Fi, Bluetooth en Data wanneer deze niet nodig zijn bespaar je veel energie.

Er is een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je Android telefoon langer met zijn batterij doet. De makkelijkste manier is om functies die je niet gebruikt uit te schakelen. De functies die het meeste van je toestel vragen zijn:

 • Mobiele data – de mobiele internetverbinding via 3G.
 • Wi-Fi – alleen nodig wanneer je in de buurt van een draadloos netwerk bent.
 • Bluetooth – alleen nodig voor het overzetten van bestanden en sommige accessoires.
 • Scherm helderheid & contrast – hoe lager deze ingesteld staat, hoe langer de batterij mee gaat.
 • Scherm time-out – vergelijkbaar met een screensaver op de computer, zorgt ervoor dat het display niet onnodig stroom verbruikt.
 • GPS – alleen nodig wanneer je aan het navigeren bent.

Vaak zijn veel van deze opties makkelijk aan of uit te zetten door het kleine zwarte balkje bovenin je telefoon omlaag te slepen en daar de relevantie icoontjes aan te tikken. Scherm time-out en helderheid zijn in te stellen in het instellingen menu onder ‘display’.

Back-ups maken en terugzetten

Het is aan te raden om regelmatig back-ups te maken van jouw telefoon, om je contacten en foto’s te beschermen voor het geval je telefoon kwijt raakt of kapot gaat. Ook voor een software update uitgevoerd wordt, is het aan te raden om een back-up te maken.

Veel fabrikanten hebben een beheer programma voor op uw computer, deze kan je gebruiken om gemakkelijk een back-up te maken van jouw smartphone, enkele voorbeelden zijn:

Mocht je er niet aan uit komen, wij helpen je graag met het maken van een back-up in een van onze winkels, bij ons bekend als Precincts.

Back-up van contacten

Android Contactenbackup
Door een contact bij het aanmaken op te slaan in je Google account heb je altijd een back-up van jouw contactpersonen.

Als je contacten onderbrengt onder het Gmail account van het toestel, wordt er automatisch een online back-up gemaakt door Google. Om deze opnieuw op een leeg toestel te krijgen, hoef je slechts opnieuw het Gmail adres en wachtwoord in te voeren. Een tweede manier is om een back-up te maken op de microSD/geheugenkaart.

Contacten exporteren naar geheugenkaart:

 • Ga naar contacten (of soms ‘personen’).
 • Druk op de optieknop (vaak drie streepjes onderop het toestel of rechtsboven in de app,).
 • Kies voor ‘importeren/exporteren’ (soms moet er eerst voor ‘meer’ gekozen worden).
 • Kies ‘exporteren naar SD kaart’.
 • Kies ‘telefoon’ als account om te exporteren.
 • Druk op ‘ok’.

Er staat nu een kopie van jouw contacten op de SD kaart als een .vcf bestand (visitekaartje). Deze zijn terug te zetten op het toestel door te kiezen voor ‘importeren vanaf SD kaart’ in plaats van ‘exporteren’. 

Back-up van sms

Een back-up van berichten maken kan niet standaard vanaf een Android toestel. Er zijn wel applicaties die dit mogelijk maken. Als je in de Google Play Store zoekt naar ‘sms back-up’ worden er verschillende opties geboden.

Back-up van foto’s

Android Foto backup
Door in te loggen met je Gmail adres heb je altijd een back-up van je foto’s.

Als er een geheugenkaartje in een Android toestel zit, worden foto’s automatisch daarop opgeslagen. Het is ook mogelijk om een back-up te maken op de computer.

 • Sluit de telefoon met een USB kabel aan op de computer.
 • Kies voor de optie ‘massaopslag’ of ‘disk drive’ op de telefoon.
 • Wacht een minuutje.
 • Kies op de computer voor ‘importeren van foto’s en video’. Standaard worden de bestanden in de ‘Mijn afbeeldingen’ en ‘Mijn video’s’ mappen gezet. Dit is naar voorkeur aan te passen.
 • Druk op ‘ok’ om de back-up te voltooien.

Je kan ook kiezen om Google automatisch een back-up te laten maken van uw foto’s. Dit gaat via de applicatie ‘Foto’s’, als je deze opent en inlogt met je Gmail adres en wachtwoord  maakt de app vervolgens een back-up die automatisch wordt bijgewerkt. Je kan zelf instellen of dit alleen via Wi-Fi gaat of dat er ook gebruik gemaakt mag worden van je mobiele dataverbinding.

Android software updaten

De software van je smartphone updaten zorgt ervoor dat deze soepel blijft werken en dat je toegang krijgt tot de laatste snufjes en beveiligingsupdates. De meeste toestellen zijn met een paar handelingen up te daten; zorg er wel voor dat bovenstaande stappen voor een back-up zijn gevolgd.

Om de update uit te voeren:

 • Ga naar ‘instellingen’ en kies ‘over de telefoon’ (soms ‘over het toestel).
 • Ga naar ‘software updates’ en kies ‘controleren’ (soms ‘bijwerken’).
 • Als er een update beschikbaar is, zal het toestel om een bevestiging vragen en hierna beginnen met het uitvoeren van de update.