Vroeger, als je aan misleidende reclame dacht,had je voornamelijk te maken met producten die niet deden wat er beloofd werd. Toen het internet populairder werd kreeg je de alom bekende “U bent de 10.000e bezoeker!!” onzin. Gelukkig trappen we daar collectief niet meer in. Maar wat als de reclames niet meer van echt te onderscheiden zijn?

ReclameWhtasappAndrod

Geregeld krijg ik cliënten van Geek Squad Support aan de lijn die me de volgende vraag stellen: “Goh, ik krijg in beeld dat ik Whatsapp moet updaten op mijn telefoon, maar dan moet ik ineens grof geld betalen voor een abonnement! Hoe zit dat?”. Of anders deze: “Mijn computer gaf ineens de melding dat hij geïnfecteerd was. Ik moest een programma downloaden maar die vraagt nu 50 euro om alles op te ruimen!” Klinkt dit bekend? Dat komt omdat het steeds vaker voorkomt dat er reclames voorkomen op websites en smartphoneapps. Helaas kunnen websiteontwikkelaars daar weinig aan doen. Die hebben namelijk geen invloed op de inhoud van zulke reclames, waardoor het dus ten laste van de gebruiker komt.


Hoe herken ik zulke reclames?

Het is soms lastig om goed te kunnen zien wat nou reclame is, en wat een echt onderdeel van de app is. Hieronder een paar voorbeelden en richtlijnen.

Smartphones

Als je kijkt naar de eerste afbeelding in dit artikel, zie je een melding die aangeeft dat Whatsapp een update nodig heeft. Ben je hier niet op berekent, zou je zomaar kunnen denken dat dit een melding van Whatsapp is. Echter zijn er een aantal dingen waaraan je kan herleiden dat dit een nepmelding is:

  • ReclameWhatsappiPhone

    Bovenaan in het blauw staat er “De pagina op http://enzovoort geeft de volgende melding weer:” Dit is al een indicatie dat de melding niet van je telefoon afkomt, maar van een website die je probeert te misleiden. Dus al zeker niet van Whatsapp!

  • Het taalgebruik is vaak slecht.

  • De webpagina of app waar je op zit heeft niets te maken met de melding die je krijgt.

  • Updates voor je smartphone gaan ALTIJD via de App Store of Google Play Store. Die geven op hun eigen manier duidelijk aan of er updates nodig zijn. Dit is nooit anders. Twijfel je, ga dan niet in op de melding maar ga naar je Store om daar te zoeken of er een update beschikbaar is. Alleen die bronnen kunnen je echt vertellen of er een update is.

  • De melding staat op een ongewone plek en is van slechte kwaliteit.

ReclameWebsite
Deze website over videogames kan mij nooit vertellen dat ik een Facebookbericht heb. Dit is dus nep!


 

Computers

De richtlijnen voor computers komen enigzins overeen met die voor smartphones. Maar er zijn nog wat extra tips die we hier kunnen meegeven. Kijk eens naar het volgende voorbeeld:

ReclameDownloadKnoppen


Dit is hoe de downloadpagina van CCleaner eruit ziet als je het programma wilt downloaden via Filehippo. Op welke downloadknop zou jij drukken?

Een hoop mensen zouden voor “Start Download” kiezen. Daar komen ze immers voor. Maar dit is niet de juiste knop en kan zomaar naar troep leiden. De juiste knop is de “Download Latest Version” knop rechtsbovenin.

 

ReclameIdentifier

“Ja hallo, hoe moet ik dat nou weten?!” Hoor ik je al roepen. Gelukkig is er een klein handigheidje om onderscheid te maken. Rechts bovenin de hoek van advertenties staat namelijk een klein icoontje van de dienst ‘AdChoices’. Die verraadt direct dat het om een reclame gaat. Als je namelijk naar de reclame van ‘Winautomation’ kijkt aan de rechterkant, zie je dat icoontje daar ook, en bij de echte downloadknop niet!

ReclameFlashInfectie

Nog zo’n voorbeeld. Deze melding gilt om aandacht, heeft het over een programma wat je ongetwijfeld op je PC hebt staan en komt zelfs met gegevens zoals de datum van vandaag, je IP adres en de prioriteit “Urgent’’. Dan zal dit wel echt zijn toch? Hij geeft zelfs aan welke virussen er gedetecteert zijn! Gelukkig zit er een downloadknop om de nieuwste Flash meteen te downloaden!

Ook dit is troep. De downloadknop leidt precies naar waar deze nep melding over waarschuwt, virussen. Als je dit soort meldingen ziet, bedenk je dan eerst of je virusscanner een melding heeft gegeven over infecties. Zo niet, kan je er al rustig vanuit gaan dat je Flash Player niet geïnfecteerd is. Negeer de melding,sluit de internetpagina, maar wat je ook doet, klik niet op de download knop.

Twijfel je, laat gerust je virusscanner/malwarescanner even je computer controleren. Dat kan nooit kwaad. Blijf vooral rustig en ga niet op de melding in. Een willekeurige website kan je computer niet scannen op fouten of virussen en zal ook zeker nooit als barmhartige samaritaan de oplossing gratis en voor niets aanbieden.

Twijfel je nog?

Vind je het alsnog moeilijk om reclames van echt te onderscheiden, bel ons gerust op! Voorkomen is beter dan genezen en wij kunnen, aan de hand van een veilig ondersteuningsprogramma, met jouw toestemming meekijken op je PC om je extra uitleg te geven over dit soort rotzooi. Binnen de korste keren zal ook jij er niet meer intuinen!