Smartwatch_Seiko

De Smartwatch bestaat al een geruime tijd. De eerste echte smartwatch gaat al terug naar 1982 waar Seiko met een horloge kwam welke 24 tekens kon opslaan. Steeds meer bedrijven brachten vervolgens een horloge op de markt met ‘Smart’ functies, waar gebruik gemaakt werd van FM-frequenties of Infrarood. In 2009 – 2011 begonnen grote merken als Samsung, LG en Sony met het ontwikkelen van Smartwatches die in de buurt komen van wat er tegenwoordig op de markt is. Toch was het een klein bedrijf genaamd Pebble die, door middel van crowdfundingsite Kickstarter, weer een nieuw leven in de smartwatch wist te krijgen. Zij waren op zoek naar 100.000 dollar maar ontvingen maar liefst 10.000.000 dollar (tot de dag van vandaag het meest succesvolle kickstartverhaal ooit!). De vraag naar een Smartwatch was een feit.

Na de lancering van de Pebble was er veel interesse voor geavanceerde smartwatches. De telecom bedrijven kwamen met zeer geavanceerde smartwatches die naadloos kunnen synchroniseren met het meest gebruikte apparaat van iedereen, de (smart)telefoon. Merken als Motorola, Samsung, LG, Sony en Huawei presenteerde hun smartwatches en met de komst van de Apple Watch lijkt het erop dat de smartwatch trend door gaat zetten.

Wat kan een smartwatch?

Smartwatch_Pebble
de Pebble

Uiteraard kan er klok gekeken worden, maar het zijn vooral belangrijke toepassingen als sms ontvangen, social media berichten en whatsapp berichten lezen die vooral handig zijn zonder je telefoon erbij te moeten pakken. Zo is er een digitale agenda en kan je inkomende mails bekijken op je horloge. Verder zijn er apps die zich richten op fitness en gezondheid zoals een hartslagmeter of ingebouwde GPS. Elk horloge zal zo zijn eigen specificaties hebben.

Wat kost een smartwatch?

De smartwatches verschillen enorm in prijsklasse. Zo is de goedkoopste smartwatch al vanaf 40 euro te koop, maar de smartwatches die alle functies hebben die je mag verwachten zullen tussen de 100 en 300 euro kosten. De Apple Watch zal naar verluid rond de 400 euro gaan kosten.

Smartwatch_Moto360
De Moto 360, uitgerust met Android Wear

Welke smartwatches zijn er?

Er zijn veel smartwatches op de markt en elk telecombedrijf lijkt een smartwatch te hebben; Samsung, LG, Sony, Huawei, Apple en ook Google is bezig met het ontwikkelen van een smartwatch. Het ziet er naar uit dat de interesse in de smartwatch vooral een impuls gaat krijgen bij de komst van de Apple Watch. Apple is toch altijd erg sterk om interesse te wekken in een (Apple) product en zal daarmee ook veel mensen bereiken die voorheen niet van het bestaan van een Smartwatch wisten.

Waar moet ik opletten bij een aanschaf van een smartwatch?

Net als bij telefoons zal je vooral moeten kijken wat het best bij je past. Prijs, functionaliteit en design zullen de belangrijkste graadmeters zijn voor de keuze van je horloge. Vooral design zal belangrijk worden omdat een horloge toch vaak als mode accessoire gezien wordt. Let wel op dat het horloge met je smartphone moet kunnen communiceren en een voorwaarden is dat het toestel op Android moet draaien. Dat houdt in dat bijna alle smartwatches geschikt zijn om afzonderlijk met elkaar te communiceren. Zo kan je dus een Sony horloge hebben met een Samsung telefoon. De enige uitzondering op de regel is de Apple Watch. Deze zal alleen werken met minimaal een iPhone 5, dit maakt het voor een Apple telefoongebruiker erg lastig om een ander merk Smartwatch te kopen want andersom is dit ook zo dat andere Smartwatches niet werken op een iPhone. Alleen de Pebble werkt op zowel Android als op Apple iOS. Houdt hier dus goed rekening mee.

Smartwatch_AppleWatch
de Apple Watch

Conclusie

Gezien het feit dat de grote bedrijven willen investeren in Smartwatches lijkt het erop dat 2015 het jaar van de Smartwatch gaat worden. Zeker nu Apple heeft aangekondigd om in April de verkoop te starten. Dit zal waarschijnlijk een impuls geven in het gebruik van de Smartwatch. Er is op dit moment in ieder geval genoeg aanbod en deze zal de komende jaren alleen maar groter worden. Wil je echt op maat advies welke Smartwatch het best bij je past kun je altijd terecht in een Phonehouse winkel waar ze eerlijk en onafhankelijk advies kunnen geven.