Heb je net je PC opgewaardeerd naar Windows 8, of een nieuwe Windows 8 PC gekocht? Geek Squad kan je op weg helpen met je nieuwe besturingssysteem door een aantal van de meest gebruikte basisfuncties voor je op een rij te leggen. Zo kun je snel en effectief optimaal gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden die Windows 8 je biedt.

Een Windows 8 computer ontgrendelen

Het Windows 8 scherm is met opzet zo simpel mogelijk gemaakt, en laat alleen basisinformatie zien zoals de datum en tijd en de huidige batterijcapaciteit. Er zijn ook notificaties beschikbaar voor nieuwe emails en berichten, maar er hoeft geen specifiek gebruikersaccount te worden aangeklikt. Om voorbij het vergrendelingsscherm te komen kun je een willekeurige toets indrukken, klikken met de muis, of – in het geval dat je een aanraakscherm hebt – het scherm met een vinger ‘omhoog slepen’. Je kunt dit zien als een screensaver, alleen dan met wat meer informatie. Als je een wachtwoord hebt kun je dit hierna intypen.

 

Win8_afsluiten

Een Windows 8 computer afsluiten of herstarten

Omdat het Start menu uit voorgaande versies van Windows niet meer wordt gebruikt, kun je voor een raadsel komen te staan wanneer je de computer wilt afsluiten, of wanneer je Windows opnieuw wilt opstarten, mocht dit nodig zijn. Om het start menu nu te vinden open je het ‘Charms’-menu (met de vinger van rechts het scherm in slepen of door de muis naar de rechterbovenhoek te bewegen) en kies je voor “Instellingen”. Hier moet je onderin “Aan/Uit” zien staan. Als je hierop klikt worden de opties voor Stand-by, Afsluiten en Herstarten getoond.


Een email account toevoegen aan Windows 8 voor de PC

Normaliter wordt je Microsoft-account (Dus Outlook.com, Live of Hotmail) automatisch toegevoegd aan de Mail app van Windows 8, maar het toevoegen van andere accounts is niet moeilijk en werkt als volgt:
Open de Mail app, en open hierna het ‘Charms’-menu (met de vinger van rechts het scherm in slepen of door de muis naar de rechterbovenhoek te bewegen) en ga naar “Instellingen”. Als je nu klikt op Accounts zie je welke accounts je kan toevoegen

Win8_Mail

Let er wel op dat Mail geen mail-accounts van het type POP ondersteunt. In plaats hiervan wordt u aangemoedigd een Microsoft-account of Google Mail te gebruiken. Accounts van het type IMAP worden weer wel ondersteund, evenals Exchange-accounts. Een eventuele workaround voor het gebruik van een POP-account zou zijn om een ander mailprogramma te downloaden, waarin POP mail wel ondersteund word.


Instellingen terugzetten naar de fabriekswaarden

Soms kan het zijn dat je PC wat trager dan normaal werkt, of zelfs problemen heeft. Vaak kan het dan helpen om de instellingen van de PC terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kun je doen door in het ‘Charms’-menu (bereikbaar door met de vinger van rechts het scherm in slepen of door de muis naar de rechterbovenhoek te bewegen) te kiezen voor ‘Instellingen’. Vanaf hier kun je kiezen voor “Instellingen wijzigen”, en vervolgens voor “Algemeen”. Hier kun je kiezen voor

Win8_Herstel

één van de volgende opties.

  • Alleen mijn bestanden verwijderen

Dit duurt enkele ogenblikken.

  • Het station volledig opschonen

Dit duurt veel langer.

 

Een lokaal- of Microsoft account opzetten

In Windows 8 is het mogelijk 2 verschillende soorten accounts op te zetten.

Het traditionele lokale account:

  • Heeft een nieuwe gebruikersnaam nodig voor elke PC die je gebruikt
  • Kan geen apps downloaden vanaf de Windows Store
  • Instellingen worden niet gesynchroniseerd met andere PC’s
Win8_Account

Het nieuwe Microsoft account, waarmee je dus wel op meerdere PC’s tegelijk ingelogd kan zijn. Dit brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Kan apps downloaden vanaf de Windows Store
  • Haalt automatisch inhoud van je account op (Mail, Contacten, Kalenders, etc.)
  • Synchroniseert instellingen tussen apparaten, zoals browsergeschiedenis, foto’s en thema’s

Je kunt ten alle tijden tussen gebruikersaccounts wisselen door het Charms-menu te openen, en te kiezen voor ‘Instellingen’. Vanaf hier kies je voor “Gebruikersaccounts” en vervolgens voor een van de beschikbare opties.

 

Favorieten instellen voor Internet Explorer op Windows 8

In Windows 8 heb je twee versies van Internet Explorer; de klassieke bureaubladversie en de nieuwe Windows 8 app versie. Wie eerder Internet Explorer heeft gebruikt zal zien dat de favorieten daar hetzelfde werken als op oudere versies. Je drukt op het ster-icoontje rechts bovenin om een menu tevoorschijn te laten komen waarin je favorieten en geschiedenis te vinden zijn. Druk op de knop ‘Aan favorieten toevoegen’ en druk op ‘OK’ in het scherm dat dan verschijnt.

Win8_IE

Voor de nieuwe Windows 8 app werkt dit net iets anders. Als je vanuit het startscherm Internet Explorer opent krijg je de Windows 8 app variant voor je. Deze heeft geen favorieten op de manier waarop je dat gewend bent. Als je een nieuw tablad opent, of op de adresbalk onder aan het scherm klikt verschijnen onderaan de pagina’s die je vaak bezoekt. Verder is het ook mogelijk om pagina’s vast te “pinnen” zodat ze altijd makkelijk te vinden zijn.

 

 

Applicaties afsluiten in Windows 8

Als je een programma op het bureaublad opent is het sluiten erg vanzelfsprekend; De meeste programma’s kunt u afsluiten door rechts bovenin op het kruisje te klikken. In sommige gevallen is dit niet genoeg, bijvoorbeeld bij de bureaubladversie van Skype. Het icoon blijft dan onderaan het scherm staan met een vierkant eromheen om aan te geven dat het nog actief is. Klik in dit geval met de rechtermuisknop op het Skype-knopje en kies voor ‘Afsluiten’.

Ook hier werkt het weer net even anders voor de speciale Windows 8 apps. Deze kunnen gesloten worden door de muis naar de bovenkant van het scherm te verplaatsen. De cursor zal in een handje veranderen. Klik met de linkermuisknop en sleep het scherm naar beneden. Als de app naar beneden springt laat je los en de app sluit zich. De knoppencombinatie ‘Alt+F4’ werkt ook nog altijd.

Wil je een app sluiten zonder eens de betreffende app op de voorgrond te hebben, dan kan dat ook. Beweeg de muis naar links bovenin het scherm en er verschijnt een klein venster met daarin de laatste app. Beweeg de muis naar benden en er verschijnt een hele lijst met onlangs gebruikte programma’s, Klik met de linkermuisknop op de gewenste app en druk met de rechtermuisknop op ‘Sluiten’ om de app af te sluiten.

 

Een app deïnstalleren

Het deïnstalleren van een app is in Windows 8 misschien wel makkelijker dan ooit. Op het startscherm druk je op de rechtermuisknop en er zal een menu omhoogschieten met als enige optie ‘Alle apps’. Als je hierop klikt zie je een lijst met alle apps op de computer, zowel Bureaublad- als Windows 8 apps. Klik hier op de app die u wilt verwijderen met de rechtermuisknop en weer verschijnt er onderaan het scherm een nieuw menu. Één van de opties hier is een prullenbakje met daaronder de tekst ‘Installatie ongedaan maken’. Je raadt het al; deze knop verwijdert de app volledig. Als de app een Bureaublad-app is, opent de softwarelijst zoals we deze kennen uit vorige versies van Windows. Kies hier de app die verwijderd moet worden en volg de instructies die op het scherm verschijnen. Bij Windows 8 apps is dit nog makkelijker. Je hoeft enkel te bevestigen dat je ze echt weg wilt gooien. Mocht je spijt hebben van het verwijderen van een Windows 8 app? In de Store staat hij nog steeds bij het ‘Uw apps’ gedeelte.

 

De Live-Tiles aanpassen naar eigen smaak

Op het startscherm van Windows 8 is met een enkele blik te zien wat er speelt binnen je Windows 8 Apps. Handig, maar wellicht hoef je het niet van elke app te zien. Gelukkig is er behoorlijk wat aan te passen aan de Live Tiles.

 

Een tile vast pinnen: Klik met de rechtermuisknop op een app en kies ‘Vastmaken aan start’

Een tile los maken: Klik met de rechtermuisknop op ’Losmaken van start’

Het formaat van een tile aanpassen: Klik met de rechtermuisknop op een app en kies ‘Groter’ of ‘Kleiner’

Een tile ‘Live’ maken: Klik met de rechtermuisknop op een app en kies ‘Live-tile inschakelen’ of als hij al aanstaat, ‘Live-tile uitschakelen’

Een tile verplaatsen: Klik op een tile en blijf deze ingedrukt houden tot hij vast komt te zitten aan je cursor, andere tiles zullen zich verplaatsen om er ruimte voor te maken. Hangt de tile boven de plek waar je hem hebben wilt? Laat de linkermuisknop los en hij staat er.

Een groep maken: Druk op het ‘-‘-teken rechtsonder in het scherm, het scherm zoomt uit om een beter overzicht te geven. Verplaats simpel de apps naar de gewenste groep. Om een nieuwe groep te maken plaats je een app tussen twee groepen in, een nieuwe groep onstaat dan.

Een groepnaam maken of wijzigen: Klik met de rechtermuisknop op een groep en kies ‘Naam aan groep geven’

 

Instellingen voor zoekopdrachten veranderen

Win8_Search

Standaard doorzoekt Windows 8 bij elke opdracht alle apps. Wellicht is dat niet hoe je het hebben wilt. gelukkig is dit gemakkelijk aan te passen. Ga hiervoor naar het Charms-menu. Ga naar ‘Instellingen’ en druk op ‘Wijzig PC-Instellingen’. Vanuit hier navigeer je naar ‘Zoeken’. Hier kun je bepalen welke apps er wel of niet doorzocht worden door er op te klikken.’

 

Natuurlijk zijn dit lang niet alle functies die Windows 8 voor u in petto heeft; wij hebben u hopelijk met bovenstaande wel alvast een aardig eind op weg geholpen. Mocht u iets tegenkomen waar u zelf niet helemaal uitkomt dan nodigen wij u vooral uit om eens contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.