Periscope is de nieuwe app van Twitter die een paar dagen geleden is gelanceerd. Het is een live-streaming video app, wat betekent dat je de camera op je smart device kan gebruiken om live video te delen op het internet. Op deze manier kan je ook over de hele wereld ‘meekijken’ naar wat je vrienden of volgers aan het doen zijn. Hiermee gaat Periscope de concurrentie aan met apps zoals Meerkat.

Het grote verschil is dat Periscope the video opname voor 24 uur bewaard waar Meerkat na uitzending meteen stopt. Met de komst van open wifi spots en het snelle 4G is het nu nog makkelijker video’s te filmen en te delen in hoge kwaliteit.

Hoe werkt het nou precies?

PeriscopeVoorbeeld
Live meekijken en chatten

Je kan op dit moment via je iPhone en iPad een live opname starten. Deze kunnen direct bekeken worden door mensen met een smartphone via de app of de computer via de twitter website. Als ervoor is gekozen om de uitzending te archiveren, kan je deze ook terugzien. Om het via een praktijk voorbeeld toe te lichten; je bent op vakantie en je wilt laten zien waar je op dat moment bent. Je kan dan een video starten en je volgers/vrienden kunnen dus live met je mee kijken waar je bent. Een ander voorbeeld kan zijn dat je ergens niet bij ben kan zijn zoals een trouwerij, dan kan iemand met Periscope jou toch live mee laten kijken. Met je Twitter account kan je gemakkelijk een account maken, meteen mensen volgen of zelf een opname starten. Via de app kunnen mensen die naar je stream kijken ook berichten naar je sturen, zodat je kan terugpraten of typen naar ze. Via de PC versie is het (nog?) niet mogelijk om te chatten. Door een hartje te sturen naar de "live streamer" wordt de uitzending populairder en wordt hij makkelijker vindbaar in de lijst met lopende uitzendingen.

Periscope Header

Succesverhaal Periscope

Het idee kwam toen uitvinders Beykpour en Bernstein in Istanbul waren op vakantie en er plotseling rellen waren op het Taxim plein. Hij wilde weten wat daar gebeurde en gebruikte automatisch twitter, hoewel hij kon lezen wat er gebeurde kon hij het niet zien. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, dus waarom zou het niet mogelijk moeten zijn dat je ook dingen moet kunnen zien? Dat was het begin van de ontwikkeling van Periscope.

Tijdens een vriendschappelijk lunch tussen Beykpour en zijn oud klasgenoot Jessica Verrilli, director of corporate development and strategy voor twitter vroeg zij waar Beykpour zoal mee bezig was. Hij pakte zijn telefoon en liet Periscope zien. Zij was zo onder de indruk van de app dat zij de oprichters van twitter wist te overtuigen om samen aan tafel te zitten. Voordat Periscope live en gelanceerd was heeft twitter hun een aanbieding gedaan wat het mogelijk maakte om hun droom realiteit te maken. Twitter heeft naar verluid 120 miljoen dollar betaald voor de dienst.