Welke PC je ook opstart, je kan er vanuit gaan dat er één of andere versie van Windows of Mac OS op staat. Maar dat wil niet zeggen dat dit de enige twee smaken zijn als het gaat om computer besturingssystemen. Voor iedereen die wat anders wil en het leuk vind om te hobby-en aan de computer is er de Linuxvariant Ubuntu.

Waarom Ubuntu?

Wat betekend Ubuntu?


Ubuntu is een levensfilosofie die zijn oorsprong vind in Afrika. Er is geen directe vertaling voor, maar het staat voor broederschap, menselijkheid en verbintenis.

Heb je een oude computer thuis staan die je niet weg wil doen?  Heb je een lichtgewicht besturingssyteem nodig wat gemakkelijk in gebruik is, maar onder de motorkap ijzersterk en uitbreidbaar is? Geen zin om Windows te gebruiken? Dan is Ubuntu een leuk project om aan te gaan. Dit eigenzinnige besturingssysteem is van alle gemakken voorzien en bevat, out-of-the-box, een fikse lading software waardoor je direct aan de slag kan.

Voordelen

Één van de allergrootste voordelen van Ubuntu is dat het op nagenoeg elke ondersteunde computer zorgt voor een fikse snelheidswinst. Computers die aan vervanging toe zijn kunnen makkelijk een aantal jaartjes langer draaien dankzij het compacte en lichte besturingssysteem.

Ubuntu2
een minimalistische aanpak zorgt voor een overzichtelijk bureaublad

Ubuntu wordt standaard geleverd met een aantal handige programma’s, zoals de internetbrowser Firefox en de LibreOffice suite, bestaande uit onder andere een tekstverwerker en een spreadsheetmaker. Ook krijg je standaard 1 GB gratis Cloud-opslag dankzij Ubuntu One. Mocht je op zoek zijn naar extra software, kan je het Ubuntu Software Centre gebruiken om gemakkelijk nieuwe software te downloaden/aan te schaffen. Hierdoor is een PC met Ubuntu uitermate geschikt als een PC om huiswerk op te maken of standaard Office-taken mee uit te voeren, direct na het installeren van het besturingssyteem.

Sinds kort is het ook mogelijk om de online gamewinkel Steam te installeren én te spelen op Ubuntu. Dankzij Steam is het aanbod van games op Ubuntu gigantisch vergroot en nodigt het ontwikkelaars aan om meer te ontwikkelen voor Linux, iets waar voorheen weinig animo voor was.

Er is zelfs een Ubuntu-versie speciaal bedoeld voor schoolgaande kinderen, genaamd Edubuntu. Deze variant bevat een suite aan educatieve software die uw kind kan ondersteunen met schoolwerk

Als laatste is het mogelijk om Ubuntu uit te proberen, zonder het daadwerkelijk te installeren. Dit doe je om te controleren of al je apparatuur goed herkent wordt en naar behoren werkt, voordat je het gaat installeren. Zo kom je niet voor nare verrassingen te te staan nadat je besloten hebt alles om te gooien.

Nadelen

Ubuntu is gebaseerd op Linux, wat op zichzelf staand een besturingssyteem voor gevorderden is. Wanneer iets niet naar behoren werkt of je meer wilt dan wat Ubuntu standaard levert, moet je al gauw gevoelige onderdelen van Ubuntu gaan aanpassen om het toch aan de praat te krijgen. Gaat dat mis, ben je al snel verder van huis. Gelukkig zal je dit zelden tegenkomen, aangezien Ubuntu verreweg de meest gebruikersvriendelijke Linux-variant op de markt is. Daarnaast heeft Canonical, de maker van Ubuntu voor een uitgebreide supporthandleiding gezorgd. Verwacht wel een hoop zoekwerk.

Sommige software en hardware zal ook gewoonweg niet werken. Hoewel er een hoop standaard stuurprogramma’s aanwezig zijn voor printers en dergelijke, is het altijd mogelijk dat je sneller op een dood spoor komt wanneer iets niet direct beschikbaar is. Daarnaast zijn programma’s zoals Silverlight, gebruikt voor onder andere Netflix en RTL gemist, voorlopig niet beschikbaar voor Linux. Wellicht spreekt het voor zich, maar het is niet zomaar mogelijk om programma’s te installeren die gemaakt zijn voor Windows of Mac.

Achter de wolken schijnt de zon, want de gigantische community achter Ubuntu levert regelmatig updates en nieuwe software voor het besturingssyteem, waardoor Ubuntu de potentie heeft om snel te groeien. Het blijft wel een kwestie van geduld.

Gratis?

Ubuntu1
Ubuntu is ook beschikbaar op Nexus Smartphones en Tablets

Omdat Ubuntu gebruik maakt van zogenaamde “Open-Source” software en licenties, is het installeren en gebruiken van Ubuntu volledig gratis. Op www.ubuntu.com kan je verschillende versies geheel kostenloos downloaden, of je kan een vrijwillige donatie doen van een bedrag naar eigen keuze. Wil je vooraan staan en alle nieuwe ontwikkelingen meemaken? Download dan de Ubuntu-versie met het hoogste versienummer (op dit moment 13.10). Wil je een versie die “klaar” is en volledig wordt ondersteunt door Canonical, download dan de nieuwste LTS (Long Term Support)  Geen van de functies zitten verborgen achter een “betaalmuur” en er is ook geen sprake van een proefperiode. Kopiëren van de installatie CD is toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd door Canonical.

Conclusie

Ubuntu is niet voor iedereen, maar dat ligt niet aan het gebruikersgemak van het besturingssysteem. Alles wat je nodig hebt is binnen handbereik op het schone, overzichtelijke bureaublad en dankzij de bijgeleverde app store is er altijd wel een oplossing te vinden. Het zal ons niet verbazen als we Ubuntu binnenkort meer in het dagelijks leven tegen gaan komen op PC’s, maar ook op Smartphones en Tablets. Van alle Linux-distributies is dit verreweg de mooiste!