Technologie staat nooit stil en ook in 2014 gaan we prachtige vernieuwingen en innovaties zien op het gebied van smartphones, computers en andere gadgets. Geek Squad laat je alvast een aantal zien waarvan wij denken dat ze 2014 volledig eigen zullen maken!

Google Glass

googleGlass

Okay, okay, Google Glass is er al een tijdje. Maar waar wij naar uitkijken is de uiteindelijke versie voor consumenten. De Explorer, de Glass die nu al in het wild is te spotten, is een versie voor testers en ontwikkelaars. Wij verwachten dat de Glass een grote impact zal leveren op ons dagelijks leven waar we veel minder op onze smartphones zullen kijken, maar slechts een blik hoeven te werpen naar het Glass-venster om volledig up to date te zijn. We hopen wel dat Google goed rekening houdt met de privacy van de mensen waar je de Glass op mikt, immers zit er toch een camera-tje in en het zal toch niet mogen dat die zonder indicatie kan opnemen.

Myo

Agent Jerry is er helemaal weg van; de Myo. Deze armband is volledig te programmeren met hand, pols en armbewegingen of combinaties daarvan, die dan allerlei functies kunnen uitvoeren op je computer. Een presentatie geven op werk? Steek je wijsvinger uit om naar de volgende dia te gaan. Muziek wat zachter zetten? Beweeg je arm naar beneden met uitgestrekte hand om het volume te laten zakken. De mogelijkheden zijn eindeloos en volledig intuïtief; immers mag je helemaal zelf bepalen welke actie je koppelt aan een beweging. Voor een duidelijke impressie van wat de Myo allemaal kan hebben we een filmpje voor je.

Oculus Rift

90's VR

Misschien kan je je de Virtual Reality rage van de jaren 90 nog herinneren. Grote, logge brillen die je transporteerde naar een rudimentaire 3D wereld die een hoop aan de verbeelding overliet. Het verbaasde ons niets dat het niet aansloeg, het nam allemaal veel teveel ruimte in beslag voor maar weinig resultaat. Anno 2014 gaat daar verandering inkomen. Net als Google Glass is er van de Oculus Rift al een ‘ontwikkelaarsversie’ beschikbaar. De Oculus Rift presenteert een betaalbare Virtual Reality omgeving, die compatible is met een scala PC games, direct bij het openen van de doos. De lichtgewicht bril met een grote kijkhoek staat op het verlanglijstje van menig gamer, al is het maar omdat ene John Carmack, een pionier op het gebied van 3D computergames en een perfectionist pur sang, zich bij het project heeft gevoegd. Hij gaat er vooral voor zorgen dat mensen geen last meer krijgen van ‘motion sickness’.

Oculus Rift

Wearables

Als het je al opvalt dat er een trend ontstaat in de eerste 3 kopjes van dit artikel, ben je er snel bij. 2014 wordt in onze ogen hét jaar voor wearables. armbanden die je gezondheid in de gaten houden, persoonlijke “viewer” brillen waarmee je films in je eentje kan kijken zonder dat iemand je kan storen, nóg meer smartwatches en zelfs een rompertje voor je pasgeboren baby die de ademhaling controleert en de data doorstuurt naar een smartphone app of een koffiemok. Nee, die snapte wij zelf ook niet.

Responsive Design voor webpagina’s

Niet echt een gadget maar wel een interessante innovatie is het zogenaamde “Responsive Design”. Dit zijn websites die zich aanpassen aan het scherm (of venstergrootte) van het apparaat waarop ze bekeken worden. Zo zijn speciale apps en speciale mobiele websites (met gebrekkige functionaliteit) binnenkort verleden tijd. Op deze pagina zie je wat er allemaal mogelijk is met Responsive design, en kan je het zelf proberen door op verschillende apparaten naar de voorbeeldsites te gaan. http://sixrevisions.com/design-showcase-inspiration/responsive-webdesign-examples/

Ubuntu Touch

UbuntuEdge

Zoals we onlangs al in ons artikel over Ubuntu hadden vermeld, zal Ubuntu spoedig ook beschikbaar zijn voor smartphones. Ontwikkelaar Canonical heeft de aspiraties om zelf een smartphone uit te brengen met hun eigen besturingssysteem, Ubuntu Touch. Of deze smartphone eruit gaat zien als de Ubuntu Edge, die helaas dankzij een gefaalde Kickstarter campagne geen werkelijkheid zal worden, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat sommige Agents niet kunnen wachten om hun oude telefoon in te leveren voor dit nieuwtje, al is het maar vanwege de vrijheid die Ubuntu biedt! Ubuntu Touch zal ook beschikbaar komen voor andere Android Smartphones.

3D printers

makerbot

Nu dat de prijs langzaamaan aan het dalen is, verwachten wij dat 3D printers het gaan maken (snap je 'm?) in 2014. Van verschillende fabrikanten kunnen wij dit jaar 3D printers van onder de 500 dollar verwachten, waardoor het eindelijk een reëel idee wordt om zo’n printer in huis te halen. Op www.thingiverse.com kan je alvast inspiratie opdoen wat je allemaal kan uitprinten, en als je besluit een printer van Makerbot in huis te halen kan je de blauwdrukken van de creaties op Thingiverse meteen downloaden en uitprinten!