Wachtwoorden zijn vervelend, vooral nu dat nagenoeg elke dienst of app je verplicht in te loggen met een account. Het beheren van deze wachtwoorden blijkt ook een uitdaging; iedereen heeft zo zijn eigen methoden waar elk voor- en nadelen aanzitten.

Een methode verzinnen voor wachtwoorden

Het is veilig om voor elke dienst een uniek wachtwoord te verzinnen, maar een behoorlijke uitdaging om origineel te blijven. Door voor jezelf een wachtwoordprotocol te verzinnen, maak je dit proces een stuk makkelijker. Een protocol bestaat uit een aantal regels die je zelf verzint. Aan de hand van die regels kun je oneindige variaties van wachtwoorden verzinnen, die gemakkelijk te onthouden zijn. Een voorbeeld van zo’n protocol is: De eerste drie letters van de website, je initialen, een leesteken, een cijfer, afsluitend met een woord wat je associeert met de website. Zou je moeten inloggen bij Geek Squad, krijg je bijvoorbeeld “GeeAS!6Computers”.

Een boekje

Blijkt het toch moeilijk om je wachtwoorden te onthouden, dan biedt een boekje vaak de uitkomst. Wij raden wel aan om niet alles in het boekje te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld alleen het wachtwoord op, met daarnaast een omschrijving van de website of dienst waar het wachtwoord voor bedoeld is. Uiteraard is het belangrijk om het boekje veilig op te bergen.

KeePass

KeePass is een programma voor Windows (werkt ook op Mac en Linux via Mono) dat alle gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch voor je opslaat en invult. Het programma kan ook willekeurige wachtwoorden voor je maken, voor het geval dat je even geen inspiratie hebt voor een nieuw wachtwoord. De databank met opgeslagen wachtwoorden kan beveiligd worden met een hoofdwachtwoord of een beveiligingscode op een USB stick. Hierdoor zijn je wachtwoorden veilig opgeslagen, maar het brengt wel het risico met zich mee dat je je wachtwoorden zelf vergeet.

Inloggen via Social Media

Om tegen te gaan dat je voor elke dienst weer een nieuw account moet aanmaken, kun je er ook voor kiezen om de dienst te koppelen aan je accountgegevens van bijvoorbeeld Facebook. Als je de mogelijkheid hebt om dit te doen, kan dat erg handig zijn. Immers hoef je dan alleen maar je Facebook gegevens te onthouden. De keerzijde is dat een website of dienst zich kan koppelen aan je openbare Facebook-gegevens, waardoor het toegang krijgt tot die gegevens. Afhankelijk van hoe je je privacy-settings van Facebook hebt ingericht, kan dit veel informatie zijn en is het wellicht beter om dit te laten.

Tot slot

Nu dat je op de hoogte bent van je wachtwoorden is het alsnog belangrijk om de herstelopties van je account te controleren en eventueel aan te passen. Mocht het dan toch gebeuren dat je je wachtwoord moet resetten, is dat in ieder geval een eenvoudiger en veilig proces.

Mocht je hulp nodig hebben aan de hand van dit artikel, neem dan eens contact met ons op. Onze cliënten met een Supportabonnement of met een verzekering op hun smartphone hebben recht op gratis ondersteuning. Ben je nog geen cliënt van ons? Bel ons op  010-7421018 en vraag naar de mogelijkheden.