Om maar gelijk antwoord te geven op deze vraag; een Smart TV is een TV die toegang heeft tot het internet, om daarmee toegang te verschaffen tot allerhande online diensten zoals Video On Demand, sociale netwerken en chatten. Sommige TV’s hebben zelfs een ingebouwde webbrowser voor toegang tot de meeste sites.

Tegenwoordig hebben de meeste midden tot hoge klasse TV’s Smart functionaliteiten en er zijn zelfs budgetmodellen van budgetmerken die langzaamaan online mogelijkheden krijgen.

Logischerwijs heb je, om toegang te krijgen tot deze Smartfuncties, een internetverbinding nodig. De meeste SmartTV’s hebben een Ethernetpoort achterin waarmee je direct met je router kan verbinden. Andere modellen leveren een WiFi-optie, middels ingebouwde hardware of een USB-dongel. Hoe het ook zij; wanneer je TV is aangesloten op het internet gaan er aanzienlijk veel deuren voor je open.

Smart TV 5 - Samsung

Online functies

Wat je SmartTV allemaal kan hangt af van het merk en typenummer van de TV, maar de meeste geven toegang tot de razendpopulare social networking sites Facebook en Twitter. Sommige hebben ook chatfuncties via bijvoorbeeld Skype en, wanneer je een optionele webcam aansluit, sommige high-end TV’s laten je zelfs videobellen met vrienden en familie.

Mogelijk de beste functie van een SmartTV is toch wel Video on Demand (VoD). Dit kan variëren van toegang tot gratis diensten zoals Youtube tot abonnementsdiensten zoals Netflix. De meeste SmartTV’s geven ook toegang tot diensten zoals NOS nieuws en Uitzending Gemist -- erg handig.

Apps en Accessoires

Net zoals Apple’s App Store en Google’s Play Store hebben sommige TV fabrikanten een online app winkel opgezet, waar de gebruiker allerlei extra apps kan downloaden op hun TV. Met name Samsung en Panasonic hebben dit concept naar een hoger niveau getilt.

Smart TV 3 - Apps and accessories


Naast de al eerder genoemde functies biedt de Panasonic App Store een brede selectie aan games aan. Panasonic heeft ook een breed assortiment aan accessoires, zoals controllers voor die games en smartphone apps. Daarnaast is er ook een Smart Pen, waarmee je op je TV kan schrijven om zo berichten achter te laten voor je huisgenoten, als een soort van prikbord. Er zijn ook een aantal fitness accessoires beschikbaar die je hartslag en BMI meten. Niet dat TV kijken en fitnessen zo lekker hand in hand gaan maar misschien wordt je wel geinspireerd om de TV uit te zetten en een blokje om te gaan lopen.


Een hele andere nuttig pakketje is de Smart Evolution Kit die onlangs is aangekondigd door Samsung. Met deze kit kunnen eigenaren van sommige Samsung TV’s uit 2012 hun TV ‘upgraden’ naar een SmartTV door het kitje in een daarvoor bestemde poort te klikken. Hiermee geef je de TV een snellere processor, toegang tot de Smart Hub en compatibiliteit met de nieuwe Smart Controller afstandsbediening met ingebouwde trackpad. Die trackpad maakt het makkelijker om te surfen op het web. De high-end SmartTV’s uit 2013 hebben een soortgelijke poort achterin de TV, waar de aankomende Evolution Kit van 2014 aangesloten kan worden waneer deze beschikbaar wordt gemaakt.

Alternatieven

Vind je het concept van een SmartTV interessant maar zie je het niet zitten om gelijk een nieuwe TV te kopen hiervoor, geen nood. Er zijn vele, vaak goedkopere alternatieven beschikbaar die de meeste, zo niet alle functies van een SmartTV aanbieden.

Set Top Boxen

Apple TV 4_3

De populairste set top boxen zijn de Apple TV, de Boxee Box en de Roku-lijn, maar er zijn nog andere merken die hetzelfde bieden. Hier zullen we binnenkort nog een uitgebreider artikel over schrijven. Ze zijn er in alle soorten en maten en bieden van alles aan, van Netflix tot het streamen van je persoonlijke mediabibliotheek in de hoogste kwaliteit. Dit is de manier bij uitstek om welke TV (of PC monitor) dan ook te voorzien van SmartTV opties.

Spelcomputers

De populairste spelcomputers leveren toegang tot verschillende streamingmogelijkheden voor je muziek en films, alsmede Video on Demand. Sterker nog, de PlayStation 3 is uitgeroepen tot het populairste apparaat waar Netflix op wordt bekeken. De Xbox One zal ook behoorlijk wat SmartTV functies bevatten; het wordt zelfs mogelijk om er direct TV op te kijken door het kastje van je TV-aanbieder door te lussen.

Smart Blu-ray spelers

Sommige TV fabrikanten bieden toegang tot hun SmartTV functies middels hun eigen Blu-ray spelers. Als je alleen interesse hebt in het streamen van muziek en video is dit wellicht de makkelijkste en soms ook goedkoopste oplossing, maar het zal niet zo bomvol functionaliteit zitten als de andere oplossingen.

De Home Theater PC

HTPC - 4_3

Voor de meest ultieme SmartTV ervaring heb je een Home Theather PC (HTPC) om volledige toegang te krijgen tot al je programma’s, websites en games die je ook op je normale PC kan benaderen. Een HTPC is vaak een PC met laag stroomverbuik, die efficient en stil kunnen draaien zodat jij optimaal van je media kan genieten, via speciaal ontwikkelde software zoals XBMC en Windows Media Center. Ook hier zullen we binnenkort een apart artikel over schrijven, want er valt een hoop over te vertellen. Het fijne van dit soort PC’s is dat je de hardware erin kan uitbreiden naargelang de kwaliteit van films en dergelijke steeds hoger wordt. Erg fijn als zometeen alle films in 4K beschikbaar zijn.