OSX_Yosemite

OSX 10.10 Yosemite is inmiddels 2 maanden voor het grote publiek beschikbaar. De stap die vorig jaar op het mobiele platform (iOS) van Apple werd gemaakt kwam dit jaar naar de Mac. Doordat Jonathan Ive de ontwerpafdeling van de software ook onder zijn hoede kreeg zijn er veel dingen veranderd op visueel gebied. Maar, ook onder de motorkap zijn er genoeg verbeteringen doorgevoerd. In dit artikel een overzicht van de nieuwe functies en een conclusie na 2 maanden gebruik.

Het ontwerp

OSXMacbook

Het meest in het oog springende verschil is dat alles er plat uitziet. Geen 3D weggegeven knopjes meer en het dock ziet er niet meer uit als een plank waar de icoontjes op staan. Strak design is hier voor in de plaats gekomen. Vensters zijn op bepaalde plekken transparant geworden en dit zorgt voor een rustiger ogend scherm. Nieuw is de dark mode. Hierin worden het dock, de navigatiebalk en de vensters in een donkere uitstraling weergegeven. Met een druk op de knop ziet je hele Mac er anders uit!

iCloud

Het gebruik van iCloud is in OSX 10.10 sterk verbeterd. Buiten de gebruikelijke functies die Apple gebruikers al hadden is iCloud Drive toegevoegd. iCloud Drive maakt het mogelijk alle bestanden die je in iCloud hebt staan als een map te benaderen binnen Finder. Op deze manier wordt iCloud ineens een stuk interessanter als Dropbox concurrent. In de toekomst wordt het zelfs mogelijk de foto’s die op je iPhone staan te benaderen via je Mac. Deze functionaliteit wordt in een toekomstige software update uitgerold.


Handoff & Continuity

OSXiDevices

 

Voor gebruikers van meerdere Apple producten is er in Yosemite een geheel nieuwe functie toegevoegd. Handoff & Continuity zorgen ervoor dat gebruikers met een iPhone en een Mac bepaalde functies over kunnen geven. Op het moment dat je gebeld wordt kan je opnemen op je Mac en fungeert deze als het ware als een enorme speaker-phone. Hetzelfde geldt voor het sturen van SMS berichten. Ook nieuw is dat je een email kan beginnen op je iPhone, en deze dan naadloos kan afmaken op je Mac.

Airdrop

De gebruikers van OSX kunnen al langer gebruik maken van Airdrop. In de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem werkt dit nu naadloos samen met OSX. Hierdoor wordt het nog makkelijker bestanden uit te wisselen tussen een iPhone en een Mac, zonder dat daar extra kabels of benodigdheden vereist voor zijn.

Spotlight

OSXSpotlight

De zoekfunctie binnen OSX is ook hard aangepakt. Waar je voorheen alleen documenten en programma’s kon zoeken is het nu ook mogelijk om zoekopdrachten uit te voeren op internet en is het mogelijk om meteen te zoeken in de iTunes- en App Store.

Conclusie

Stiekem had ik het vernieuwde ontwerp al in de vorige versie van OSX verwacht, zeker omdat Apple toen ook het herontwerp van iOS heeft doorgevoerd. Na 2 maanden intensief werken met het nieuwe besturingssysteem kan ik niks anders zeggen dan dat ik heel erg positief ben. Wennen aan het nieuwe design was niet nodig (mede doordat ik het nieuwe ontwerp al gewend was van iOS) en het voelt allemaal heel vertrouwd. Nieuwe functies als Airdrop gebruik ik met regelmaat en zorgt ervoor dat ik niet meer moeilijk hoef te doen met kabels. De allereerste versie van OSX had een aantal bugs die gelukkig zijn weggewerkt in een eerste update. Hierdoor loop ik niet meer tegen problemen aan.

Moet ik updaten?

Niks moet, maar ik zou het zeker aanraden! Yosemite is een gratis(!) update en voor een heleboel Macs beschikbaar. Misschien heeft Apple met Yosemite wel het meest complete en stabiele besturingssysteem ooit ontworpen.