Een nieuwe trend op smartphone gebied is het zogenoemde Second Screen, een app die op je telefoon of tablet extra informatie geeft over het programma waar je naar kijkt op TV. In andere landen is dit al erg populair en nu mag Nederland er ook aan geloven. Maar wat is het nou precies en wat heb je er voor nodig?

 

Wat heb je nodig?

  • Een smartphone of tablet (Android, iOS of Windows Phone)
  • de Second-Screen app van een deelnemend programma, film of spelcomputer

 

Wat kan ik met Second Screen?

Veronica+

Zoals hierboven al enigszins omschreven, is een Second Screen een app op je smartphone of tablet waarmee je extra informatie krijgt over het TV-programma of de film waar de app bij hoort. Om het wat duidelijker te omschrijven, zijn hieronder wat voorbeelden.

Real-Time extra informatie krijgen

Hoe heette die acteur uit de Big Bang Theory nou? Waar ken ik hem toch van? Second Screen vertelt het je zonder dat je naar imdb.com hoeft te gaan. Je pakt de Veronica+ app en je krijgt direct toegang tot allerlei leuke feitjes, mini quizjes en opiniepeilingen die betrekking hebben tot exact hetgeen wat er op dat moment op TV te zien is. SBS6 en NET5 hebben ook een ‘plus’ app die hetzelfde doet voor die TV kanalen.

WeetIkVeel

Interactie

De tijd van SMSsen naar een duur nummer om mee te doen met een TV show komt teneinde. Bijvoorbeeld met het nieuwe TV-programma “Weet ik Veel” op RTL4. Met de “Weet ik Veel” Second Screen app, krijg je tijdens de live-uitzendingen dezelfde vragen als de kandidaten voorgeschoteld. Doordeweeks krijg je oefenvragen. Die uitslag kan je dan eventueel delen via Facebook, als je dat zou willen. Zit er dus constant iemand bij jou op de bank die steevast beweert dat ‘ie het beter kan dan die lui op TV, mag diegene zich nu eindelijk bewijzen.  Ben je een gamer? Via Xbox Smartglass kan je Second Screen functionaliteit toevoegen aan verschillende games, apps en huur- of koopfilms

 

Immersie

App_IRIS

Het is donker in de bioscoop. Stil. Je zit ongemakkelijk in je stoel. In de film gaat de telefoon af van de dame op het scherm. Ze schrikt samen met jou op, want jouw telefoon ging op exact hetzelfde moment af! Maar niemand die je erop attendeert, want iedereen heeft dezelfde app open op hun smartphone. Vorig jaar was er al een experiment in de bioscoop bij de film Bellicher: Cel, waarin je meedeed met het ontrafelen van het mysterie uit de film. Binnenkort komt App: de Film uit in de bios, waarin een duivelse app het leven zuur maakt van haar gebruiker. Middels bepaalde (onhoorbare) geluidsfragmenten weet de app op jouw smartphone waar de film zich op dat moment bevindt en laat extra stukjes info of film zien. Volgens de makers verhoogt dit de spanning en staat het toe om je helemaal in de film te laten zuigen. Wij zijn reuze benieuwd en dat zeggen we heus niet alleen maar omdat onze eigen Agent Alex in de film voor gaat komen!

De toekomst van Second Screen

Second Screen belooft een leuke kompaan te zijn op je draagbare apparaat. Aangezien de meeste mensen hun mobiel toch niet meer weg kunnen leggen, is het leuk om te zien dat hier nu op ingespeeld wordt. Wat we wel jammer vinden is dat je voor elk stukje content (of TV zender) een aparte app nodig heeft. Zou Second Screen de tand des tijds willen doorstaan, denken wij dat het verstandig is als TV providers een app uitgeven die inspeelt op hun decoders. De decoder zou dan aan kunnen geven welke TV zender er op staat, waarop de app dan de relevante info van de TV zender erbij kan zoeken. Meer integratie in de spelcomputers zou ook leuk zijn, gelukkig heeft Sony al aangegeven dat de Playstation 4 ingebouwde Second Screen functionaliteit krijgt.