Windows 10 is alweer even uit en staat inmiddels al op meer dan 14 miljoen computers wereldwijd geïnstalleerd. Geek Squad doet mee aan het Windows Insider programma, waar wij de nieuwste updates als eerst mogen testen. Een verzameling van deze updates is nu beschikbaar gesteld als één grote update, die door elke gebruiker van Windows 10 te installeren is. We zetten de meest opvallende veranderingen op een rijtje.

Hoe krijg ik de nieuwste update?

Winver

De update, die op 12 november is uitgekomen, wordt doorgaans automatisch geïnstalleerd op de computer. Dit is eenvoudig te controleren.

Linksonderin op de startbalk van Windows 10 is een vergrootglas te vinden. Druk hier op en typ ‘winver’ in de zoekbalk. Bovenaan in de resultaten komt nu winver te staan, met daaronder “Opdracht Uitvoeren”. Klik hier op en er komt een venster tevoorschijn. Op de tweede regel tekst staat een buildnummer. Staat hier 10586 en versie 1511, dan heb je de nieuwste versie.

Wat als hij niet automatisch is geïnstalleerd?

Druk op de startknop, selecteer Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Windows Bijwerken. Hier kun je de meest recente updates zien en handmatig installeren.

 

Wat is er nieuw in de November update?

Er zijn een hoop dingen aangepast aan de nieuwste versie van Windows 10. Lang niet alles is interessant voor de gemiddelde gebruiker, dus we bespreken voornamelijk de meest opvallende aanpassingen.

Start Menu en vensters

Het Startmenu kan nu in grootte aangepast worden, zodat er meer kolommen beschikbaar komen voor apps. Je kunt dit gemakkelijk aanpassen door het open Start menu bij de rechterbovenhoek beet te pakken en verder naar rechts te slepen.

De iconen passen zich nu ook aan op de kleur die je zelf hebt ingestelt. Zo komt je persoonlijke smaak nog verder naar voren. Diezelfde kleur kan nu ook weergegeven worden in het actieve venster van Windows 10.

Icoontjes en contextgevoelige menu’s (die onder de rechtermuisknop zitten) komen nu ook beter overeen met de nieuwe Windows 10 stijl. Zo wordt alles langzamerhand een mooi geheel.

Prestaties

Windows 10 heeft verbeteringen gekregen ten opzichte van hoe het geheugen van de computer wordt benut. Dit houdt in dat de computer tot 30% sneller opstart en dat de computer minder snel traag voelt.

Microsoft Edge

De nieuwste internetbrowser van Microsoft heeft ook een prestatieboost gekregen, alsmede een verbeterde beveiliging. Naast dat is ook de compatibiliteit verhoogt zodat steeds meer websites worden weergegeven zoals het hoort.

Vensters tegelijkertijd herschalen

Wanneer je een venster ‘snapt’ in de hoek van je monitor en je er een tweede venster naast zet, kun je ze tegelijkertijd horizontaal groter en kleiner maken. Dit kun je aanzetten onder Systeem - Multitasking.

Windows Spotlight

Windows Spotlight geeft wat extra flair aan je vergrendelscherm en is nu niet langer alleen in de Home versie van Windows 10 te vinden. Om Spotlight eens uit te proberen ga je naar je Start menu, druk je op Instellingen à Persoonlijke instellingen. Kies dan voor vergrendelingsscherm, waar je onder het kopje “Achtergrond” kunt kiezen voor Spotlight.

Spotlight geeft jouw afbeeldingen gebaseerd op wat jij leuk vindt, zoals een mooie zondsondergang of een eekhoorntje. Vind je een foto niet leuk, geef je dat aan en krijg je de volgende keer misschien iets wat je wel leuker vindt.

Vragen?

Wil je weten wat Windows 10 nog meer met zich meebrengt? Heb je Windows 10 nog niet en wil je er meer informatie over hebben? Neem dan eens contact met ons op. Onze cliënten met een Supportabonnement of met een verzekering op hun smartphone hebben recht op gratis ondersteuning. Ben je nog geen cliënt van ons? Bel ons op 010-7421018 en vraag naar de mogelijkheden.