Wist je dat je, door een simpele instelling aan te passen in je netwerk, sneller kan surfen over het internet? Agent Sander legt uit hoe dit moet.

Wat is een DNS?

Simpel gezegd, een Dynamic Name Server is het onderdeel van internet wat een IP-adres omzet naar een webadres. Dit zorgt ervoor dat je geen grote reeksen getalen moet onthouden zoals http://74.125.224.72 maar gewoon direct in je browser http://www.google.com kan intikken. Dit maakt surfen op het internet een stuk gemakkelijker! Maar naast gemakkelijker kan het ook een stuk sneller. 

Zie het als een rij bij de kassa, waarbij de kassa de DNS van je internetprovider is en de klanten voor je de computers die het internet aan het bezoeken zijn. Als het druk is, staan er een hoop mensen in de rij en duurt het des te langer voordat je zelf aan de beurt bent. De DNS van je internetprovider is eigenlijk altijd enorm druk. Het landelijke netwerk van je provider is 24 uur per dag bezig om de verzoeken van al hun klanten op tijd te verwerken.

Google DNS   

Gelukkig is het mogelijk om voor jezelf een andere DNS te kiezen. Google DNS is wereldwijd beschikbaar, heeft profijt van een gigantische infrastructuur en is bovendien volledig gratis! Door Google DNS in te stellen gaat het opzoeken van een webpagina vele malen sneller dan bij de diensten van je provider.

Hoe stel ik een andere DNS in?

internetinstellingen

In het volgende voorbeeld laten we zien hoe je Google DNS instelt op Windows 7 / Windows 8. Ben je cliënt van Geek Squad en ben je benieuwd hoe je het voor andere besturingssystemen instelt? Bel ons gerust op!

 • Druk op de Startknop en ga naar Configuratiescherm.

 • Klik op ‘Netwerk en Internet’ en vervolgens op ‘Netwerkcentrum’

 • Klik in de linkerhoek op ‘Adapterinstellingen wijzigen’

 • Klik met de rechtermuisknop op ‘Lan-Verbinding’ (of ‘Wi-Fi’ als je draadloos ben verbonden) en klik op ‘Eigenschappen’

 • Selecteer 'Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)' en klik op 'Eigenschappen'

 • Onder het tablad ‘Algemeen’ pas je de optie ‘Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen’ aan naar ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’

  • Als hier al IP-adressen staan, schrijf ze dan eerst op voordat je de velden aanpast en bewaar ze voor het geval dat je ze later nog nodig hebt.

 • De 2 velden onder deze optie worden nu bewerkbaar. Voer in het eerste veld het IP-adres 8.8.8.8 en in het tweede veld het IP-adres 8.8.4.4 in. Druk daarna op OK.

 • Start je computer opnieuw op.

 • Wanneer je computer opnieuw opgestart is, maak je meteen gebruik van Google DNS. Veel plezier met surfen!

Vragen?

Neem gerust contact op met Geek Squad wanneer je er niet helemaal uitkomt of als je dit op een ander besturingssysteem dan Windows 7 of 8 wilt doen. Wij staan voor je klaar!