Een paar weken voor de grootste videogame beurs ter wereld (de Electronic Entertainment Expo, ofwel E3) heeft Microsoft zijn visie voor de nieuwe generatie spelcomputers onthuld; de Xbox One. Microsoft heeft een paar ongewone features toegevoegd, die Geek Squad zal toelichten.

Het moge geen geheim wezen dat wij bij Geek Squad gek zijn op games. Daarom zitten wij elk jaar weer rond deze tijd al watertandend gekluisterd aan onze favoriete videogame websites om de laatste info van de giganten Microsoft, Sony en Nintendo tot ons te nemen. Hoewel Sony in Februari de Playstation 4 had aangekondigd was het Microsoft de eerste die ook liet zien hoe hun nieuwe Xbox One eruit moest gaan zien. Op de E3 beurs in Los Angeles heeft Microsoft aangekondigd dat de console $499,- gaat kosten. [Update 1] In Nederland gaat de console €499,99 kosten.

 

Xbox One
De Xbox One


Design

De Xbox One heeft een design wat in de meeste woonkamers mooi zal samensmelten met de andere apparaten die onder de TV staan, dankzij het strakke, zwarte design. Immers is het Microsoft’s doel om de Xbox One het middelpunt van je entertainment-hoek te maken.  Gebundeld bij de Xbox One zitten één draadloze controller en de nieuwe Kinect Sensor in een vergelijkbaar design. De Kinect camera, geschikt voor bewegingsgestuurde games zoals dansspelletjes, kan boven of onder de TV geplaatst worden. Dankzij verbeteringen in de camera’s hardware hoeft je woonkamer dit keer niet meer zo ruim te zijn om er leuk mee te kunnen spelen. De controller heeft ook een paar minieme aanpassingen gekregen, zo is de ‘D-Pad’ (pijltjestoetsen) verbeterd en zijn de schoudertoetsen voorzien van een trilfunctie.

Hardware

Het spreekt vanzelf dat de Xbox One veel sterkere hardware bevat dan zijn oudere broer, de Xbox 360. Inmiddels is deze ook alweer 8 jaar oud! Net als de concurrerende Playstation 3 gaat de Xbox One een Octacore processor (dus 8 kernen) bevatten, 5 Gigabyte aan werkgeheugen en standaard een harde schijf van 500 GB, perfect voor alle games die je kan gaan downloaden via Xbox Live. Ook komt er nu een Bluray-speler in. Bluray heeft meer opslagruimte beschikbaar dan DVD’s, wat betekend dat we meer inhoud mogen verwachten in onze favoriete Xbox-games. Een opvallende nieuwe feature van de Xbox One is dat de Kinect nu verplicht aangesloten moet zijn, want zonder werkt de console niet. De microfoon van de camera zal ook altijd luisteren naar de woorden “Xbox On”, waarmee je de Xbox aan kan zetten. [Update 2] Microsoft heeft aangekondigd dat de Kinect niet langer verplicht aangesloten hoeft te worden. [Update 3] De Xbox One kan ook ingezet worden als 'Dev Kit', wat inhoudt dat de Xbox One gebruikt kan worden om software op te ontwikkelen, als je hiertoe bent gemachtigd door Microsoft. Dit is enorm belangrijk voor de groeiende 'Indie-developers', de onafhankelijke ontwikkelaars die vaak in kleine teams games maken, zonder ondersteuning van een grote uitgever of ontwikkelaar.


Software

Een handjevol exclusieve titels zijn tijdens E3 aangekondigd voor de Xbox One:

Quantum Break – De nieuwste titel van de makers van Max Payne en Alan Wake. Hun games staan bekend om diepe verhaallijnen en deze nieuwe titel lijkt die trend te volgen. Prachtig ontworpen personages en tijdmanipulatie zullen het verhaal ondersteunen.

Sunset Overdrive Een first-person shooter die eens niet gaat over militairen of stoere ruimtemariniers, maar over pijlsnelle, acrobatische free-running actie in een gestileerd jasje, waar bloed wordt vervangen door… Sinaasappelsap?

Titanfall Van de geestelijke vaders van Call of Duty komt Titanfall, een Multiplayer First-Person Shooter met gigantische mechs, een soort lopende tanks met een uitgebreid wapenarsenaal.

Ryse Leid het romeinse rijk naar de overwinning in deze op D-Day geïnspireerde actiegame waar je speelt als een romeinse generaal.

En verder? Uiteraard mogen we de allernieuwste Call of Duty: Ghosts verwachten met exclusieve inhoud, dé Xbox racegame bij uitstek Forza 5, een nieuwe Halo game en nog heel veel meer. Naast games is het ook mogelijk om via de software van Twitch.tv je spelsessies te “streamen” over het internet, iets wat momenteel heel populair is bij PC gamers.

Set Top Box

Iets unieks van de Xbox One is dat het nu mogelijk is om via het apparaat TV te kijken, door je reeds bestaande kabelbox door te lussen naar je Xbox One. Voordeel hiervan is dat je je volledige TV beleving, inclusief TV-gids, kan laten lopen via je console en je de afstandsbediening van de kabelbox links kan laten liggen.  Ook is het niet mogelijk om TV op te nemen, alleen te kijken. 

Multitasken

Het nieuwe besturingssysteem op de Xbox One zal de gebruiker toestaan om te multitasken, iets wat we kennen van de PC. Het houdt simpelweg in dat je meerdere programma’s tegelijkertijd open kan hebben staan, zoals je game en je browser voor een website met hints over datzelfde spel. Dit is een simpele maar enorm prettige toevoeging en zal voor een hoop vrijheid zorgen op de console.


XboxOneMultitask

 

DRM DRaMa

De onthulling van de Xbox One en zijn games werd overschaduwd door aanpassingen in Microsoft’s beleid omtrent DRM, ofwel Digital Rights Management. DRM is voor vele gamers een vies woord, omdat het vaak belemmeringen oplevert met betrekking tot wat je mag doen met je spellen. Microsoft had aangekondigd dat je je spellen digitaal kon delen met 10 vrienden of familieleden. Dit had echter de bijwerking dat je console elke 24 uur controleert of je met internet bent verbonden. Ben je dit niet, zou je je spellen niet meer kunnen spelen. Nog opvallender was, dat het door deze aanpassingen het niet meer mogelijk was om de spellen die je zat bent via Marktplaats te verkopen, maar alleen terug te verkopen aan gamewinkels die Microsoft had goedgekeurd. Dit zou een behoorlijke deuk slaan in 2e hands verkoop en hierdoor zou het ook niet meer mogelijk zijn om de CD uit te lenen aan een vriend die niet in je lijst van 10 personen stond. Consumenten rondom de wereld schreeuwden moord en brand vanwege deze nieuwe regelingen, vooral degenen die in landen wonen waar internet instabiel is. Daarnaast zou dit voor militairen op legerbasissen betekenen dat ze een bron van ontspanning kwijtraken.

Gelukkig voor de consument heeft Microsoft op 20 juni een statement losgelaten dat zij deze DRM plannen intrekken. Bij de lancering van de Xbox One is het, net als bij de Xbox 360, mogelijk om je games uit te lenen aan je vrienden door ze de CD te geven. Ook trekt Microsoft de verplichting in om online te blijven. In principe verandert er na dit hele theater dus niets voor de consument en dat is een zeer goede zet van Microsoft.

Mening van de Agent

Agent Sander – De TV functie is voor mij overbodige luxe. Ik kijk haast geen TV aangezien mijn vrije tijd geheel op gaat aan gamen. Aan de andere kant; als m'n Xbox dan toch aan staat, kan ik dankzij het multitasken toch even TV kijken terwijl ik wacht tot m'n online spelsessie begint. Geen gekke gedachte! De lanceertitels zijn wat eentonig (vooral een hoop geschiet) maar hij komt uiteindelijk zeker wel onder m’n TV te staan. Als Microsoft die DRM plannen niet had teruggetrokken, had ik bedankt voor de eer.

Agent Armando – Ik denk dat Microsoft weer een kans maakt op de markt nu ze het DRM beleid hebben ingetrokken. Het enige probleem waar Microsoft alleen tegen moet blijven vechten is het feit dat ze geen genoegen nemen met hun huidige klantenbase. Ze willen elke keer weer nieuwe doelgroepen aanboren en daardoor begint de Xbox zijn focus een beetje te verliezen. Ik zou liever zien dat Microsoft zich écht focust op de gamer en niet op wie er ook in de huiskamer kan zitten.

Agent Dave  Xbox komt volgens de E3 met hele toffe games exclusief voor Xbox (Quantum Break, Ryse, Forza 5 etc.) Vooral de eerste twee zagen er spectaculair uit qua gameplay en als film- en gameliefhebber zijn die twee een must. Oké, het is een all in one media apparaat, niet alleen een game console maar het draait allemaal soepel! We leven in een connected world dus de stappen die ze hebben gemaakt vindt ik heel tof en out of the (X)Box. Voorbeeld: Online Call of Duty spelen en meteen via Skype zien hoe de reactie is (als je tegen een kameraad speelt).